L’Ajuntament d’Olot decideix suspendre les Festes del Tura per una qüestió de “responsabilitat”

Era una pregunta que planava des de feia temps i avui, finalment, ha tingut resposta. Aquest 2020 no se celebraran les Festes del Tura d’Olot. La situació de pandèmia que es viu ha portat a l’equip de govern a prendre aquesta difícil decisió que s’ha comunicat en roda de premsa aquest dijous al matí. Ho ha fet públic l’alcalde, Pep Berga, acompanyat de regidors de l’equip de govern i un representant de cada força política del consistori.

Aquest any la faràndula no sortirà al carrer, no hi haurà pregó des del balcó de l’Ajuntament, tampoc sortiran els marrans de l’AOAPIX, ni les carrosses de la Batalla de les Flors. No es viurà cap concert en directe, ni se serviran entrepans a les barraques del Firal. Tampoc hi haurà correfoc ni final de festa amb l’espectacle pirotècnic. Aquest 2020 també serà recordat per la interrupció de les Festes del Tura d’Olot. La situació de pandèmia que encara es viu i que obliga a extremar les mesures de seguretat per evitar el contagi, ha estat el principal motiu pel qual l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot ha decidit suspendre la festa major.

La d’Olot és una festa declarada d’Interès Nacional des del 1996 i Festa Patrimonial d’Interès Nacional des del 2010. Aquestes dues característiques, sumades al fet que les totes les activitats són gratuïtes i al carrer, provoquen que els carrers de la ciutat s’omplin a vessar de dia i de nit. Les aglomeracions és el principal aliat de la COVID-19, que es contagia molt ràpidament. Es tracta d’un model de festa que només s’entén si celebra al carrer, amb les relacions personals i la gresca col·lectiva. Davant d’això l’equip de govern considera que no és possible pensar en unes festes que no siguin viscudes d’aquesta manera.

El comunicat fet públic aquest dijous al matí explica que durant els últims mesos s’ha estat treballant en la programació. Des de l’Àrea i la Comissió de Festes s’ha acordat amb les entitats les característiques de cada acte i quines eren les possibilitats de poder-los mantenir d’acord amb les mesures de seguretat per evitar la propagació de la COVID.

Les propostes, segons el consistori, anaven des de l’anul·lació dels actes més multitudinaris i l’adaptació de la resta de la programació amb les mesures de seguretat fins a la suspensió total de les Festes del Tura. Ara bé, les recomanacions de les autoritats sanitàries, d’evitar aglomeracions que puguin generar rebrots, han fet decidir l’anul·lació. La decisió s’ha pres d’acord amb tots els grups polítics amb representació al consistori.

L’Ajuntament d’Olot s’ha posat en contacte amb les entitats que organitzen actes per comunicar la decisió i properament es reunirà amb les associacions que tenien barraques al Firal per donar-los suport perquè puguin mantenir la seva activitat durant l’any.