Fusionar la salut i la cultura, un dels objectius del projecte Recuperart-19

Com es relaciona la salut i la cultura? Com es poden prevenir possibles quadros d’ansietat, depressió i fins i tot lleus manifestacions d’estrès posttraumàtic associats a l’activitat professional tot veient una obra d’art?

Aquest és l’objectiu del Recuperart-19, un programa pioner a nivell internacional per millorar l’estat emocional dels professionals sanitaris després de la crisi sanitària de la COVID-19.

Joel Piqué, responsable de l’Observatori d’Humanitats de l’hospital d’Olot: En un moment d’incertesa, que és la principal característica d’aquesta crisi, que després ens provoca conflictes d’emocions. Els sanitaris a l’hospital s’està patint aquest conflicte d’emocions. És interessant tenir eines diferents per combatre-ho ja que no tothom se sent còmode amb les mateixes eines.

Els participants, poden anar al Museu de la Garrotxa i identificar-se com a personal sanitari. Llavors, tindran l’accés gratuït a les instal·lacions i se’ls proporcionarà un quadern especialment elaborat per l’ocasió i una fitxa amb les obres sobre les quals girarà l’activitat.

Les obres seleccionades són les escultures de Miquel Blay, ‘Eclosió’, una peça simbolista sobre el desig, i la ‘Maternitat’ de Josep Clarà, amb una mare mirant el seu nadó, juntament amb tres pintures: ‘Les banyistes’ de Francesc Vayreda, ‘Fira d’Olot’ de Francesc Xavier Nogués, i ‘Noi enmig d’un camp de gira-sols’ de Leonci Quera.

Es tracta d’una experiència que proposa exercicis d’atenció plena, concentració, focalització, associació cognitiva, creativitat i reflexió.

Montse Mallol, directora Museus d’Olot: Per part dels museus, dir-vos que creiem que és una iniciativa molt bona. Els museus són espais tranquils, de pau, segurs, espais on les persones que vinguin a fer aquesta activitat podran passejar tranquil·lament amb solitud, amb intimitat…

Hi participen 16 museus, a banda del Museu de la Garrotxa, entre els quals el Museu Nacional d’Art de Catalunya o l’Episcopal de Vic.

x