Les mesures de control per evitar massificacions a la carretera de Sadernes ja s’estan aplicant

Primer cap de setmana de restriccions a la carretera de Sadernes. Les mesures de control per evitar massificacions en aquesta zona empreses pel Consorci de l’Alta Garrotxa i els Ajuntaments de Montagut, Sales de Llierca i Tortellà ja s’estan aplicant. El dispositiu també compta amb l’ajuda de Protecció Civil, els ADF’s de la Garrotxa i els cossos de seguretat.

Xevi Quintana, coordinador operatiu de les ADF’s de la Garrotxa: Nosaltres hem vingut aquí a donar suport a l’operatiu que ha muntat el Consorci de l’Alta Garrotxa i els ajuntaments de la zona. El tema, el risc forestal. A més afluència de persones a la zona, més perill d’incendis. A més, ens han comentat petites fogueres i barbacoes. Una mica la nostra feina és evitar que aquestes accions es portin a terme.

Les noves mesures de control de l’accés de Sadernes començaven aquest cap de setmana a l’encreuament de Montagou. Protecció Civil col·laborava amb els informadors per evitar vehicles no autoritzats quan ja no hi havia aparcament permès al sector. Llavors s’indicava als visitants que havien d’aparcar aquí i continuar a peu La limitació d’aparcaments a Sadernes i al Pont del Llierca és ara de 170 places. La guarderia del Consorci de l’Alta Garrotxa també ha ampliat el seu horari, i Mossos i Agents Rurals han intensificat la presència per sancionar administrativament els infractors de la normativa amb multes que poden ser superiors als 300 euros.

Tot i això, centenars de persones han tornat aquest cap de setmana a visitar el sector. La majoria, aprovaven el dispositiu i consideraven que es tractava d’una bona iniciativa.

Bea García, visitant: Em sembla bé. Ho hem vist quan hem arribat. Ens han parat. Hem vist que hi ha tres pàrquings i hem parat al primer. Em sembla bé.

Karen Campi, visitant: És veritat que portem estona caminant, però vistes les circumstàncies, crec que tota precaució és poca. Fas un camí, bé una aventura. Ho veig bé, perquè si no hi hauria massa cotxes i massa gent.

Álex Martín, visitant: Vengo de Palafurgell, también de la provincia, y veo normal que con el tema de la COVID-19 que haya un control de acceso a estas zonas y más cuando hay un descontrol de movimiento de gente de otras provincias acercándose aquí.

També hi ha hagut visitants que s’han queixat del dispositiu. En Marc i en David han vingut des de Barcelona i han trobat excessiva l’estona que han hagut de caminar des de l’aparcament fins al Pont de Llierca.

Marc Martínez, visitant: Yo creo que está bien que controlen un poquito las cosas, pero los que estamos caminando unos 45 minutos hasta llegar a donde queremos ir, no es agradable.

David Casalet, visitant: Es un poco excesivo la caminata que tenemos que dar, pero, en cierto modo, teniendo en cuenta como está la situación es normal que se lleve a cabo este tipo de controles.

Les noves mesures de control empreses pel Consorci de l’Alta Garrotxa compten amb la col·laboració del Consell Comarcal, els cossos de Mossos d’Esquadra i Agents Rurals i els Ajuntaments de Montagut, Sales de Llierca i Tortellà que, de moment, aproven el reforç en la vigilància, a falta de perfeccionar alguns detalls.

En el marc de les mesures de prevenció contra la COVID-19, les autoritats sanitàries desaconsellen el bany en sectors d’aigua dolça amb poc cabal. En aquest sentit, des de la Garrotxa es recomana evitar visitar Sadernes, les zones protegides i els gorgs de la durant els caps de setmana d’estiu.

x