L’Observatori per al Desenvolupament mostra un menor creixement del PIB comarcal anterior a la pandèmia

La setena edició de l’Observatori  per al Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa torna a basar-se en els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. El 2019 la Garrotxa va augmentar fins als 57.590 habitants.

Amb una natalitat del voltant de l’1,2%, la majoria del creixement ha vingut per efecte de la migració. Un 65% de les altes al padró municipal han estat de persones provinents de l’estranger. L’any passat, a la comarca convivien 91 nacionalitats i s’hi parlaven prop d’una seixantena de llengües.

En l’àmbit de la prosperitat, destaca per la reducció de l’atur i les altes en la seguretat social. Però la comarca va moderar el creixement del PIB el 2018, fins al 2,3%, un 2% per sota del PIB català.

Pel que fa a la competitivat, la Garrotxa és la tercera de les comarques de Girona però se situa a la posició 18 de les 42 comarques catalanes. Li penalitzen les inversions en desplegament de fibra òptica, comuni9cacions i infraestructura de transports.

Quant a l’àmbit anomenat Planeta, les dades mostren que a la comarca encara s’ha de fer una clara aposta per l’aïllament dels habitatges i la inversió en energies renovables.

Els ens comarcals alerten que la fotografia a la comarca mai no està completa, i cal veure com transcorrerà el 2020 amb l’afectació de la COVID.

Francesc Canalias, diector del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública SIGMA: Les dades que traiem aquest any de l’Observatori tindran valor en el moment que analitzem les dades del 2020.

Estanis Vayreda, primer tinent d’alcalde d’Olot: Per desgràcia la pandèmia ens ha trencat aquestes bones dades i aquesta bona evolució i ara haurem de tornar a començar.

x