Les Festes del Tura només havien quedat afectades per conflictes bèl·lics abans de la pandèmia

Les Festes del Tura, en la seva concepció de festa major de la ciutat, existeixen des del 1859. Des de llavors, s’han celebrat cada any amb normalitat a excepció de comptades ocasions, i sempre per raons bèl·liques. Les primeres afectacions van arribar amb motiu de les Guerres Carlines, conflictes que no van aconseguir cancel·lar-les totalment.

Xavier Puigvert, arxiver de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa: A mitjans i finals del segle XIX, les Guerres Carlines van fer que puntualment alguns anys no es poguessin celebrar les Festes del Tura amb tot el seu esplendor, és a dir, se’n van realitzar alguns actes però no tots.


La Guerra Civil sí va aconseguir l’anul·lació de les festes, de principi a final.

Xavier Puigvert, arxiver de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa: El fet que esclatés la revolta militar entre el 17 i 18 de juliol del 1936 va fer que les Festes del Tura no es poguessin celebrar. A partir del 39, un cop s’ha acabat la Guerra Civil, es recuperen i s’intenta donar més relleu i protagonisme als actes religiosos que envolten les Festes del Tura més que no pas els actes laics, purament lúdics.

Al llarg de la història de les Festes del Tura, no hi ha hagut cap cancel·lació per motiu sanitari, ni tan sols al 1918 amb la mal anomenada grip espanyola, l’episodi epidemiològic més similar a la pandèmia de la COVID.

Xavier Puigvert, arxiver de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa: No coneixem cap imatge, cap forografia que hi hagi un ús massiu de la mascareta. Les imatges que existeixen afecten a Barcelona, a grans ciutats on és possible que hi hagués una recomanació general a la gent que la utilitzessin, però en el cas d’Olot això va quedar com una anècdota que la utilitzessin per recomanació d’un metge en concret o del seu entorn social.

A les darreries del segle XX, el model de festes va evolucionar cap a un programa més popular i abocat als carrers i places de la ciutat, un model d’èxit que ara xoca frontalment amb les mesures de prevenció contra la propagació del coronavirus.