Una vintenta d’autors participen a les ‘Basaltades’, substitut de la Biennal Olot Fotografia, fins el 29 d’agost

L’Hospici d’Olot va ser l’escenari divendres de la inauguració de la mostra ‘Basaltades’, que compta amb la participació d’un total de 21 autors.

L’associació Olot Fotografia va decidir ajornar la XIV Biennal fins a l’any que ve, a causa de la imposició de l’estat d’alarma arran de la covid-19. Així, amb l’objectiu que la capital de la Garrotxa continuï sent referent de la fotografia més creativa, Olot Fotografia va decidir recuperar les ‘Basaltades’.

Pep Berga, alcalde d’Olot: Hem de recordar que és l’única activitat cultural que se celebra cada dos anys a la ciutat, és a dir, un estiu si un estiu no. La mala sort ha fet que els coincidís amb la pandèmia de la crisi de la covid-19. Habitualment, tenen molts fotògrafs que vénen d’altres països de la resta d’Europa, de la resta de la península i, sobretot, de Sud-amèrica i Amèrica Llatina.

La majoria d’autors són de proximitat, tot i que també han volgut participar-hi artistes d’altres territoris, com de Múrcia, Aragó i Itàlia. Dissabte es van realitzar les presentacions de les exposicions per part dels autors, la majoria ubicades a l’Hospici i una a la planta baixa de Can Trincheria. El cap de setmana també va oferir sessions de retrat i tallers d’iniciació. Precisament, un dels tallers més destacats va ser dissabte i ensenyava com és el procés fotogràfic del col·lodió humit, antecessor de la pel·lícula fotogràfica moderna.

Jordi Gómez, fotògraf: Aquesta és una tècnica antiga, tradicional, és del 1851, inventada per un anglès anomenat Frederick Scott Archer. Vam estar fent un curset per aprendre aquesta tècnica fa deu anys i portem des de llavors fent-ho. Ha passat aquest temps, hem adquirit l’experiència i ara ens dediquem a expendir-ho i a conèixer la tècnica.

 

Joan Puigdemont, coordinador de la Biennal Olot Fotografia: La valoració que en fem, veient el que estem veient aquí de la gent i els autors, és més que contents. Veiem que la gent respecta molt el temps que estem vivint, respecta molt els espais i respecta molt les persones i, a més, té ganes de no quedar-se a casa i mostrar l’obra.

Joan Puigdemont també va afegir que, des de la coordinació de la Biennal Olot Fotografia no s’esperaven tot el ressò del que han gaudit aquest any.