Santa Pau posa controls per regular l’aforament del gorg de Can Batlle i demana mesures unitàries a tota la comarca pel 2021

El gorg de Can Batlle serà el nou gorg regulat de la Garrotxa. El consistori s’ha vist obligat a prendre mesures davant la massiva afluència de les darreres setmanes, com la instal·lació de cartells o la contractació de tres vigilants per evitar problemes d’aforament a l’indret i als accessos.

Massiva afluència els caps de setmana

Els problemes tenen lloc sobretot el cap de setmana, quan s’han arribat a comptar fins a mig centenar de persones, en un indret petit, sense complir amb cap mesura de prevenció del coronavirus. Però a banda de la pandèmia, preocupa el col·lapse als accessos d’habitatges privats i l’afectació a l’espai natural.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “Hi trobem molta brutícia al terra, gent que ve amb cadires, taules i neveres fent soroll…no té sentit: aquest és un espai per estar tranquil, no per organitzar una celebració o trobada amb família i amics, i volem posar incís amb aquest fet.”

Les mesures

Per aquest motiu, i fins que s’acabi la temporada d’estiu, s’han instal·lat cartells d’advertències, i s’han contractat tres visitants per limitar l’afluència al gorg de Can Batlle. Els turistes que avui passaven per l’espai veuen correctes les limitacions per garantir una bona experiència al visitant. L’alcalde de Santa Pau, però, considera que la situació s’ha agreujat aquest estiu i insta a la creació d’una taula comarcal amb la diputació per trobar una solució comuna a tota la Garrotxa pel 2021.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: “No pot ser que cada ajuntament prengui les seves decisions pel seu compte de la manera que pugui. Penseu que el cost d’aquests vigilants és de 3.000 euros, i creiem que no ho hauríem d’assumir nosaltres.”

La situació dels gorgs garrotxins s’ha complicat aquest 2020. Les Planes d’Hostoles va ser el primer en regular els seus amb entrada de pagament, i les limitacions d’accés també han arribat a Sadernes i els Pins de Sant Privat d’en Bas. De retruc, això ha provocat que els que es queden fora es desplacin a altres punts.