Besalú és el poble que més recicla de la Garrotxa amb la implantació del sistema porta a porta

La recollida selectiva porta a porta dona resultats significatius a Besalú. La vila comtal s’ha convertit en el quinzè poble que més recicla percentualment de Catalunya, i el primer de la Garrotxa.

La tendència és marcada a partir de l’aplicació del sistema porta a porta, únic a la comarca. Durant l’any passat, el municipi va reciclar el 87’40% de les seves deixalles, gairebé trenta punts més que el 2018. Destaca l’increment de la matèria orgànica: 435 tones, més del doble que l’anterior registre. També hi ha un descens de la fracció resta que va a l’abocador: de gairebé 700 tones a les menys de 200. Tot i les xifres, Besalú considera que cal reduir més el volum de brossa generada, malgrat que en el darrer any la generació total de residus també va caure en més de dues-centes tones.

Albert Serra, Regidor Medi Ambient Aj. Besalú: “Es fan bé les coses però queda camí a recórrer, bàsicament a nivell de conscienciació i de reducció de la generació d’escombraries. És el nostre objectiu principal.”

Per a aconseguir-ho, el consistori preveu insistir en les activitats de conscienciació del reciclatge pels veïns. També planteja implementar el pagament per generació, malgrat que encara estudien el sistema. Pel que fa a les taxes actuals, l’Ajuntament creu que cal tenir en compte que la reducció de costos compensa l’increment de la despesa en el porta a porta.

Albert Serra, Regidor Medi Ambient Aj. Besalú: “S’ha demostrat que és bo, però possiblement s’ha de tenir en compte que és un model car. El que compensa és que abarateix el tractament.”

Pel que fa als altres municipis de la Garrotxa, Argelaguer segueix sent un dels municipis destacats, on el sistema de contenidors tancats els permet fregar el 80% de reciclatge. També hi ha bones dades a la Vall de Bianya i Castellfollit de la Roca, on superen el 60% sense cap sistema específic.