Els alcaldes garrotxins no veuen bé cedir els romanents positius a l’estat espanyol

Fins ara, els diners procedents del romanent positiu dels municipis podien dedicar-se només a sufragar dèficit dels mateixos pobles, però ara l’Estat espanyol permetria poder gastar-los en despesa corrent, una demanda reclamada de fa anys pels consistoris garrotxins i accentuada per la necessitat d’inversió davant la pandèmia del coronavirus.

El problema és que ho fa amb condicions: els ajuntaments que cedeixin els romanents podrien utilitzar els propers dos anys un 35% dels fons aportats, i la quantitat restant es retornaria en un període de deu anys.

Pep Companys, Alcalde de Santa Pau: “Són diners dels municipis. El que demanem és que aquests diners haurien de servir per prestar serveis als municipis, i no per prestar-los a l’estat.”

Pep Berga, Alcalde d’Olot: “Considero que és un robatori. Perquè quan em prenen els diners sense el meu vist-i-plau considero que no convenç a ningú.”

Jordi Cargol, Alcalde de Sant Jaume de Llierca: “Som el que hem de gestionar els nostres recursos. És una mala notícia aquesta intenció de l’estat.”

Pels consistoris, les condicions imposades per l’Estat no els permet decidir amb llibertat sobre els seus recursos.

Jordi Cargol, Alcalde de Sant Jaume de Llierca: “Encara falten equipaments, es podria fer molta ajuda social, però l’Estat Espanyol no permet utilitzar aquest romanent positiu.”

Pep Berga, Alcalde d’Olot: “Ara t’arriba la notícia de que s’ho pensen quedar quan et podries plantejar pagar a proveïdors o fer inversions necessàries.”

Tot i això, els consistoris no tenen decidit si al final cediran o no els seus romanents positius a l’Estat.

Pep Companys, Alcalde de Santa Pau: “Sí que és veritat que els retornarà amb condicions més avantatjoses, perquè els ajuntaments que n’hagin deixat se’ls retornarà més diners. Però no és la solució. Els ajuntaments no han de fer préstecs a l’Estat: hauria de ser al revés.”

La proposta d’Hisenda calcula que hi hauria uns 14.000 milions d’euros de romanents positius a tot l’estat. El retorn dels diners als seus propietaris, els municipis, es faria amb interessos.