Mor Toni ‘Vesper’ Brossa, músic polifacètic i precursor d’una visió cultural pròpia de la Garrotxa

 Carles Fontfreda, amic d’en Vesper i membre de ‘Deu n’hi Duo’: El més destacable és que va ser el millor amic que he tingut mai.

D’aquesta manera demostrava Carles Fontfreda, com es feia estimar Toni ‘Vesper’ Brossa, músic olotí que va morir ahir a l’edat de 65 anys.

En ‘Vesper’, com era conegut, representava una visió cultural garrotxina amb segell propi. Juntament amb Carles Fontfreda van integrar un duet, els ‘Deu n’hi duo’, que qui més qui menys coneix, amb cançons tant populars com ‘Aulot è molt verd’. Tots dos van ser pregoners de les Festes del Tura del 2007.

Carles Fontfreda, amic d’en Vesper i membre de ‘Deu n’hi Duo’: El millor és que era una persona molt singular, com ell no n’hi havia cap altre. I era molt bona persona, és impossible que ell s’enfadés amb ningú. Amb tots aquest any no li he sentit dir mal de ningú. A més ha demostrat ser una persona molt forta i valenta, i això ho ha demostrat aquest últim temps, amb la malaltia. Ha estat molt enter i molt serè.

Toni Brossa era una persona polifacètica i polièdrica. De ben jove va començar va decidir fer una vida bohèmia enfocada a les arts i a la cultura. Va estudiar sis anys al conservatori del Liceu i va formar part de la primera big band del Taller de Músics. La seva trajectòria musical el va portar a formar part de grups com ‘Suk electrònic’ com a saxofonista i més tard amb ‘Xucu-pà’. No era l’únic instrument que sabia tocar, es defensava bé amb el piano i fins els últims dies l’ha tocat amb la família. Però la màgia va ser una de les seves grans aficions que, a més, el van portar per nombrosos escenaris. La seva particular manera de fer, amb més gestos i expressions que no pas paraules, l’han marcat sempre. Tot això i un llarg etcètera, que fan que en Vesper deixi tot un llegat: sobretot el de riure i fer-ho passar bé.

Carles Fontfreda, amic d’en Vesper i membre de ‘Deu n’hi Duo’: Ens deixa unes rialles i moments de passar-ho bé que ningú més ens podria deixar. No hi ha substitut d’en Toni. Ens ha deixat molt bon rotllo.

El ‘Vesper’ també va ser pallasso i va arribar a rodar un curt amb Tortell Poltrona, interpretant un follet. Amb l’Àngels Jutglar van fer la parella perfecte, no només de vida sinó també de professió. Junts van construir diverses peces de la faràndula de pobles i barris de Catalunya com els mateixos gegants del barri de Sant Miquel d’Olot. Una pesona molt estimada que tothom ha volgut acomiadar, com  el mateix alcalde d’Olot Pep Berga. El Vesper s’en va, però seu humor de ben segur que perdurarà.

x