Beuda, Maià de Montcal i Sant Ferriol detecten un augment dels residus als contenidors pel ‘turisme d’escombraries’

A la Garrotxa, les dades de recollida selectiva del 2019 han millorat respecte l’any anterior, situant-se al 51’81%, per sobre del límit que marca la Unió Europea. Però hi ha deu municipis que han empitjorat resultats respecte l’any anterior: d’aquests, set tenen variacions poc significatives, però destaca el descens a Beuda, Maià de Montcal i Sant Ferriol.

Creuen que gent d’altres municipis va a llençar les escombraries als seus pobles, i els tres han passat de complir amb les directrius europees a ni tant sols arribar al 40% de recollida selectiva. Segons Beuda i Sant Ferriol, tenen un problema de turisme d’escombraries.

Miquel Riu, Regidor Serveis Públics Beuda: “Creiem que no és del mateix municipi: ha crescut el volum de residus dels contenidors que tenim al sud del municipi.”

Albert Fàbrega, Alcalde de Sant Ferriol: “Es veu, perquè les etiquetes i els noms hi són a les bosses, i per tant es pot comprovar d’on provenen les escombraries.”

En concret, es detecta un augment considerable dels tonatges de resta: a Beuda han crescut deu tones aquesta recollida, tretze a Maià i dotze a Sant Ferriol. I això havent reduït tots tres el volum total de residus generats. Segons els municipis consultats, l’increment es nota des de la posada en servei del sistema porta a porta de Besalú. A la vila comtal especifiquen que treballen per conscienciar més als veïns, i consideren que la gran majoria dels veïns llencen correctament les escombraries.

Albert Serra, Regidor Medi Ambient Besalú: “Hi ha turisme de residus, però és obvi que la gran majoria dels habitants de Besalú estan molt conscienciats, i hem de seguir treballant perquè tothom fai les coses correctament.”

A Sant Ferriol, consideren que els sistemes restrictius dels pobles veïns els perjudiquen més perquè també estan en contacte amb Argelaguer, que fa servir contenidors tancats.

Albert Fàbrega, Alcalde de Sant Ferriol: “Hi ha ajuntaments que estan regulant i altres no. Fins que no ho fem tots igual, tindrem problemes.”

La solució podria tenir lloc amb la implantació del sistema de contenidors tancats a tota la comarca, que abans de la crisi del coronavirus es preveia per l’últim trimestre de 2020. Els consistoris afectats també demanen conscienciació global, per tal de reduir els residus que genera la societat.

 

x