El Consell Comarcal preveu convocar una taula de treball al setembre per unificar l’estratègia de restriccions als gorgs

La pandèmia de la COVID ha despertat una creixent visita de persones a la Garrotxa que prefereixen el riu a la platja per refrescar-se a l’estiu. Davant d’això, diferents municipis s’han posat a aplicar diferents restriccions. Les Planes d’Hostoles és el que més temps porta aplicant-ho, seguit de Sadernes, Sant Privat d’en Bas, Santa Pau. De gorgs n’hi ha també a la Vall de Bianya i a Riudaura. A la majoria s’hi ha aplicat restriccions, amb més o menys èxit.

Agustí Llop, alcalde de Riudaura: La prohibició i l’accés tancat, que és el que ens recomanen segons quins directius de la policia, en el nostre cas és impossible perquè les vies d’accés a les gorgues porten a veïnats on viu gent. Ara, cap dels vehicles que hi accedeix està autoritzat per l’Ajuntament ni per ningú, hi accedeixen, no es puja a aplicar sancions i l’Ajuntament les està aplicant pel seu compte. Ja n’hem posat 30 a conductors de vehicles.

Els diferents municipis demanen de cares a la primavera vinent una estratègia conjunta, començant per una taula de treball on s’apuntin les casuístiques de cada municipi.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: La gent què fa? Doncs quan no pot anar a un lloc, va a un altre. Nosaltres hem acabat fent, contra la nostra voluntat perquè no era la nostra intenció, mesures d’aquest tipus. So penso que el que cal de cares al setembre, no esperar gaire més temps, és fer una trobada a nivell comarcal, amb la Diputació i diferents organismes, i de cares a l’estiu vinent hem de trobar una solució de comarca. No pot ser que cada ajuntament pel seu propi compte acabi prenent les seves decisions de la manera que pot.

El Consell Comarcal ha escoltat les demandes dels ajuntaments i està coordinant una propera taula de treball, que creu que no s’hauria d’organitzar més enllà del setembre, on convidarà les administracions supracomarcals: la Diputació de Girona i els Serveis territorials del Govern de la Generalitat.

Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa: Ens vam comprometre en l’última reunió que vam tenir amb Interior, que així que hagi passat l’estiu convocarem aquesta tarda i els convidarem a ells, perquè són els que ens han de donar un cop de mà per poder complir tot això. I la Diputació també, tots els que puguem sumar. Aquest no és un problema de la Garrotxa, és un problema de tot Catalunya en aquests moments. La gent surt, fa molt de temps que estava a casa seva i ha volgut anar al camp. Costa molt de posar portes al camp, però hem de ser conscients per la salut de la gent.

La caiguda d’un arbre de grans dimensions ha obligat a tancar un gorg de les Planes d’Hostoles, concretament, el de can Poetí. Els operaris ja treballen en la retirada i es preveia que estaria tret aquest dimarts a la tarda.