L’alcalde de Sales de Llierca creu que cal una base jurídica i una estratègia a nivell de demarcació per acabar amb la massificació a Sadernes

Després d’un mes de d’implementació de mesures per limitar l’accés amb vehicle a Sadernes l’alcalde de Sales de Llierca valora positivament el tomb que ha fet la zona, sobretot els caps de setmana, comparats amb les primeres setmanes d’estiu.

Miquel Palomeras, alcalde de Sales de Llierca: Les mesures han estat efectives. Vam posar els senyals de prohibit aparcar a la carretera i ha funcionat, i el que ha estat molt efectiu, també, ha estat posar guàrdies de vigilància a la zona de Montagut i passat el Pont del Llierca els caps de setmana, per tal d’avisar quan l’aparcament de Sadernes està ple.

El batlle de Sales agraeix l’esforç per part del Consorci de l’Alta Garrotxa a l’hora de sufragar el cost econòmic dels guàrdies i informadors que vetllen pel compliment de les mesures. Uns diners no previstos de gastar i per tant no pressupostats. Palomeras també creu que entre tots els agents s’ha de fer els possibles per conscienciar als visitants, donat que es tracta d’un espai d’interès natural.

Miquel Palomeras, alcalde de Sales de Llierca: El que ens queda és conscienciar la gent, sobretot. Que entenguin que quan tenim 170 cotxes a l’aparcament, es calcula que són unes 500 les persones que hi ha a la vall de Sant Aniol. I jo crec que això s’haurà d’estudiar bé, perquè 500 persones és massa gent, per mi. I per tant, no hi hauria de pujar més gent; la vall queda complerta.

Ja fa uns dies el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, va anunciar la creació d’una taula per tractar la problemàtica; serà aquest setembre, amb els ajuntaments de la comarca afectats, ja no només de la zona de Sadernes.

 Miquel Palomeras, alcalde de Sales de Llierca: Penso que aquesta taula serà bàsica, perquè ens hem de coordinar tots els ajuntaments que ens trobem amb problemes d’aquest tipus. Som ajuntaments petits, sols ho tenim malament i aquí hi ha una base jurídica i tècnica, i necessitem comptar amb institucions superiors que els ajuntaments per poder avançar. Hi ha d’haver una base jurídica bastant comuna, ja no només a nivell garrotxí, sinó per mi també a nivell gironí i, per tant, de Diputació, que ja sabem que el seu departament de Medi ambient ens hi ajudarà, i això serà molt positiu, sobretot per preparar-nos per a la temporada que ve.

Entre les possibles solucions o mesures a considerar, l’alcalde de Sales de Llierca creu que hi hauria la d’establir un impost pels cotxes a l’aparcament de Sadernes, donat que el control que s’ha hagut de fer ja aquest any ha obligat assumir una sèrie de costos.

En el cas concret de Sadernes són tres els ajuntaments que estan treballant al damunt d’aquesta qüestió: el de Montagut i Oix, el de Tortellà i el de Sales de Llierca.

 

x