El 95% dels usuaris de la residència Santa Maria del Tura participen al Projecte de Recerca Branyas per prevenir la COVID-19

El 95% dels 96 usuaris de la Residència Santa Maria del Tura i les seves famílies han acceptat participar en el Projecte de Recerca Branyas, un ambiciós estudi català que vol trobar una prevenció efectiva contra la COVID entre la gent gran.

El projecte, promogut pel centre gestió farmacològica per a residències geriàtriques més gran d’Espanya i pel CSIC, analitza dades de més de 3.000 usuaris de 32 residències catalanes. Té com a objectiu trobar correlacions que indiquin especials riscos davant una futura infecció, a partir d’un mètode multidisciplinar que investiga, fins i tot, com va ser la nutrició dels usuaris durant la seva infantesa. Per conèixer aquesta informació, en aquesta primera fase els residents han passat una prova serològica i han aportat informació personal clínica i farmacològica.

La residència del Tura va ser el centre garrotxí més afectat a l’inici de la pandèmia, amb 11 defuncions causades per la COVID i 22 morts més amb simptomatologia compatible amb el virus. Ara, el centre no té cap tipus d’afectació i consta com a residència verda. La gran majoria dels seus usuaris i les seves famílies volen contribuir a trobar una prevenció efectiva contra el virus entre les persones grans, prestant-se com a voluntaris.

Les proves serològiques efectuades han corroborat, de moment, l’afectació que el coronavirus va tenir en el seu moment a la residència.

Montserrat Valdayo, directora de la Residència Santa Maria del Tura: No hem tingut cap espant ni cap cosa que no poguéssim imaginar. Tot estava bastant controlat i amb els paràmetres que nosaltres teníem.

L’estudi, que té la previsió d’arribar a conclusions en dos anys, porta el nom d’una de les residents del centre olotí, Maria Branyas, la dona més longeva de l’Estat espanyol. Amb 113, Branyas va superar el coronavirus després de patir símptomes lleus.

Montserrat Valdayo, directora de la Residència Santa Maria del Tura: Pràcticament ni se’n va adonar. Aquesta senyora té molt de poder.

Per a la direcció del centre, que el projecte hagi adoptat el nom de Maria Branyas és un premi.

Montserrat Valdayo, directora de la Residència Santa Maria del Tura: Que hagin aprofitar per posar-hi el nom de la Maria és tot un orgull. De fet, és un orgull tenir a la Maria.

La residència olotina va rebre ahir nou ingressos procedents de la residència Sant Eudald de Ripoll, que ha decidit tancar portes per no poder assumir les noves normatives anti-COVID.

x