La Vall de Bianya i Maià de Montcal es posen a disposició del Departament d’Educació per recuperar l’escola rural

A principis del segle XX, la Vall de Bianya havia tingut fins a cinc escoles repartides als seus diferents nuclis de població. Actualment, els nens i nenes de la Vall de Bianya cursen primària a Olot o a Sant Joan les Fonts. Són més de 110 nens i nenes de 3 a 11 anys els que ara viuen al municipi, a més d’una vintena de nens de 2 anys que els falta un curs per iniciar la primària.

Per recuperar l’escola rural, l’Ajuntament ha sol·licitat a Urbanisme convertir en sòl edificable uns terrenys al costat del camp de futbol d’Hostalnou, el nucli on va tancar la darrera escola, als anys 70.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya: Sí que sempre hem demanat que si pot ser no siguin barracons, que fem una construcció d’una escola. Aquest tema que hem vist en molts altres municipis acaba passant molt de temps  i nosaltres el que volem és que sigui un edifici.

La Vall de Bianya és un dels 2 municipis de la Garrotxa que figuren com a sol·licitants per recuperar l’escola rural, segons els registres del Departament d’Educació, juntament amb Maià de Montcal.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya: A nosaltres ens agradaria tenir una escola dins del nostre municipi, perquè una escola fa poble.

La possible construcció d’obra nova de l’escola de Bianya allarga el termini perquè pugui ser una realitat. El departament està sondejant els diferents municipis de cares a recuperar l’escola rural a partir del curs 2021-2022. Les condicions, ara per ara, són que els municipis tinguin suficients alumnes, que el fet de tenir escola no impliqui tancar escoles veïnes, i que disposin d’un local que es pogués obrir amb una inversió mínima.

Maià de Montcal compta amb 35 nens i nenes que l’any passat van ser escolaritzats a l’institut escola de Besalú. Les antigues escoles de Maià de Montcal necessiten una remodelació de l’exterior, no així de l’interior, que després de les reformes, disposa de tots els serveis.

Joan Gainza, alcalde de Maià de Montcal: Els lavabos, la zona pavimentada, tenim llum, aigua…tot és nou. Ara ens han instal·lat la fibra òptica i tenim wifi. En aquest cas només faltaria mobiliari que penso que el Departament ens cedirà.

Carme Alsina, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Maià de Montcal: Penso que un poble sense escola no és un poble. Durant moltes dècades, perquè portem molts anys a l’ajuntament, hem intentat varies vegades obrir aquesta escola.

Fa unes setmanes, l’Ajuntament va oferir al Departament les antigues escoles en cas que els alumnes de Besalú necessitessin l’espai durant la pandèmia.

Carme Alsina, regidora d’Educació de l’Ajuntament de Maià de Montcal: Ha estat una grata sorpresa que ens hagin posat en aquesta llista de municipis d’obertura d’escoles rurals.

El Departament ja ha convocat la regidoria d’Educació de Maià de Montcal a una reunió telemàtica aquest proper divendres per concretar els requisits que caldrien perquè les antigues escoles tornessin a acollir el centre educatiu del municipi. Llavors, l’Ajuntament ho comunicarà als veïns, per veure si la demanda de recuperar l’escola rural segueix latent entre la població.

x