Josep Lluís Nicolau: “Als CAP estem més preparats que durant la primera onada però hem de preparar-nos per una tardor complicada”

Balanç positiu de l’estiu, el que fa el director de les Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau. Pel que fa a l’atenció donada als pacients, Nicolau creu que han sabut gestionar bé la feina afegida que ha comportat la COVID, juntament amb el fet que el personal sanitari hagi realitzat les vacances. Entre Olot i Besalú, aglutinen al voltant d’un centenar de
treballadors.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: Afrontàvem l’estiu de manera complicada, a l’haver de combinar l’augment d’atenció estancada durant el confinament, però continuant treballant en els circuits de respiratori per poder contenir la COVID. Això ha implicat una feina molt gran pels treballadors, ja que mentre els seus companys eren de vacances, han anat realment desbordats, però s’ha assolit l’objectiu.

Davant la possible situació que es pot presentar de cares a la tardor, Nicolau creu que els Centres d’atenció Primària estan més preparats respecte la primera onada, però els preocupa especialment com es desenvoluparà el virus de la grip enguany.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: Estem més ben preparats que durant la primera onada. Ara tenim la sort de saber a què ens enfrontem, tenim els nostres circuits, el material, més proves de COVID per fer… El que passa és que ara ve una època complicada, perquè ara també vindrà la grip, amb més mals de coll, mals de cap, i el que està clar és que no sabem com serà l’episodi de grip d’enguany.

Durant l’estiu, una de les tasques principals dels caps ha estat la detecció de casos positius, a més seguir els contactes d’aquests possibles positius. De cara als propers mesos, Nicolau creu que s’ha de seguir prioritzant la COVID a les diferents àrees bàsiques.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: Hem de continuar sabent que hem de prioritzar les patologies urgents, per atendre aquí als caps, de cara a tota aquella gent que no pugui esperar. I tot allò que siguin controls crònics, que estiguin bé, sense urgències, i que es pugin demorar, hem de continuar-ho demorant. Per més que nosaltres intentem fer mes, cal pensar que la nostra capacitat de treball és limitada.

Pel que sí ja es preparen és per un pla d’actuació més ràpid, ja no només en residències geriàtriques sinó també de cara a possibles rebrots localitzats, pensant també amb la tornada a les escoles.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: Ens estem preparant per tenir el mecanisme i l’estructura muntada perquè, en el cas que hàgim de fer proves en aquest tipus de centres, puguem actuar amb rapidesa. D’igual manera, que si hem d’actuar davant algun brot comunitari, amb molts contagis, que hàgim de fer PCR en llocs concrets, com per exemple comunitats de veïns.

Davant aquesta situació, la Garrotxa continua amb risc important de contagi.

x