Les excavacions al jaciment de la Dou a la Vall d’en Bas s’adapten a la COVID-19

Un any més, els arqueòlegs de la Universitat Autònoma de Barcelona, han visitat la Vall d’en Bas. Aquest any però, la pandèmia del coronavirus ha obligat a adoptar un protocol per seguir amb les excavacions.

En la campanya d’aquest estiu, només hi han treballat 10 persones durant aproximadament 15 dies, a diferència d’altres anys on eren aproximadament més d’una vintena.

Maria Saña, professora arqueologia UAB: Excavàvem més temps i érem 20/25 persones. En funció de la situació general que hi ha i la incertesa que et poden canviar les condicions, vam decidir fer-ho el més realista possible. Un equip petit i pocs dies amb uns objectius petits i específics per assegurar-nos que els podíem complir.

El fet però que siguin menys persones i menys dies, ha precipitat que aquest any el tipus d’excavació sigui diferent del d’anys anteriors i que aquesta diferència pugui aportar informació nova.

Maria Saña, professora arqueologia UAB: Com que érem menys gent, no excavar-ho. Porta molta feina, surt molt de material, és molt més entretingut i no haguéssim acabat. Són feines que les dues s’han de fer, excavar el fossat i totes les estructures del voltant. Així que el que hem aprofitat aquest any és fer aquesta excavació en extensió que ens permet excavar més separats i adaptant-nos a les circumstàncies.

L’any que ve serà l’últim any dels quatre adjudicats a la UAB.

x