L’escriptor i periodista Martí Gironell obre una festa major minimalista a Besalú

El periodista i escriptor Martí Gironell va tornar ahir a Besalú per presentar el seu darrer llibre, ‘Paraula de Jueu’. La història del Pont dels Jueus continua tres segles més tard, quan és necessària la reconstrucció del Pont Vell, una tasca que no resultarà fàcil per als descendents dels protagonistes del primer llibre, fruït de la desconfiança de les elits cristianes enfront la cultura jueva. Només la força de la paraula aixecarà un pont d’entensa. El llibre fa palès com les tensions racials s’han perpetuat al llarg del temps, malgrat l’accés a l’educació i la informació.

Martí Gironell, periodista i autor ‘Paraula de Jueu’: En aquella època hi havia les nostres famoses ‘fake new’. Li donaven un aire de document real i reial, perquè portava el segell reial, el poble s’ho creia perquè no tenia oportunitat de contrastar informació i anava creant aquesta incertesa i por cap a l’altre, cap al que és diferent.

La presentació del llibre de Gironell ha estat el primer acte d’una festa minimalista on, malgrat tot, la cultura hi ha pogut ser present.

Martí Gironell, periodista i autor ‘Paraula de Jueu’: Amb les mascaretes, amb les distàncies, amb tot el que dèiem de precaució però continuar amb aquesta incerta normalitat. La cultura és segura, ofereix la capacitat d’evadir-te a través d’un element segur com és el llibre.

El mateix ha pensat el Grup de Joves, l’Ajuntament i els establiments de la Plaça Llibertat i el Prat de Sant Pere, que han col·laborat per bastir un marc de celebració malgrat les exigències de la pandèmia del coronavirus. El programa de la festa es completa amb un pregó enregistrat pel director de l’àrea bàsica de salut d’Olot i Besalú, Josep Lluís Nicolau, sobre la força de la gent enfront la crisi sanitària; l’ofici solemne del dissabte al matí, l’elecció de la pubilla i l’hereu a porta tancada i una vetllada a les places esmentades fins a una hora prudencial, amb un menú especial de festa major, ambientat per un discjòquei o un fil musical.

Josep Güell, restaurador plaça de la Llibertat de Besalú: Un tipus d’actes que són tranquils i que no hi haurà cap mena d’incidència. Crec que un poble, almenys fer algun tipus d’activitat és important.

Vanessa Duràn, regidora Cultura Aj. Besalú: És un model que ha costat molt d’organitzar, estic molt agraïda al Grup de Joves de Besalú pel seu esforç i la seva dedicació i per adaptar-se tan bé a les circumstàncies sent ells els més perjudicats, perquè no hi ha nit jove. Són actes que s’acaben aviat però que es poden gaudir a nivell dels habitants de Besalú.