Aquest dimarts entra en vigor la nova llei de regulació de lloguers a Olot

Un pis de 90 m2 que es llogava per 700 euros a Olot, finalment es llogarà per 498. És un exemple clar de les conseqüències de la nova llei de regulació dels lloguers, que entra en vigor aquest dimarts. La capital garrotxina és una de les 60 ciutats catalanes de més de 20.000 habitants considerades àrees amb “mercat d’habitatge tens”.


Això vol dir que el preu dels arrendaments en nous contractes passa a regir-se per l’Índex de Referència,  que pot calcular-se al web de l’Agència Catalana de l’Habitatge a partir de diferents variables, com les dimensions o la situació del pis. El sector immobiliari reconeix que la mesura, pensada per frenar els preus abusius, afavorirà els inquilins a curt termini, però també pot dissuadir els propietaris i afectar l’oferta de lloguer a la ciutat.

Sandra Valés, Cubus Immobiliària: Creiem que pot afectar molt positivament una persona que busca pis de lloguer, però no sabem què passarà si això dura molt temps, pot ser que el mercat de lloguer es redueixi i els pisos entrin a la venda, i per tant no hi hagi oferta de lloguer.

 Joan Pujol, propietari: Es carrega tota la inversió immobiliària, tant de nova creació com de rehabilitació, perquè la rentabilitat no surt per enlloc per cap propietari.

 Segons els agents de la propietat immobiliària, la llei no resoldrà la manca d’habitatge existent a la ciutat d’Olot.

Sandra Valés, Cubus Immobiliària: Ans al contrari, tenim un altre problema molt gran, que és el racisme i el poder llogar pisos a gent d’altres cultures, ens està costant moltíssim.

 L’administració local, de la seva banda, també està preocupada pels efectes que pot tenir l’aplicació de la nova llei, tot i la seva bona intenció.

Jordi Güell, Regidor Habitatge Ajuntament Olot:  No sabem què passarà, però un possible efecte pot ser que el mercat del lloguer disminueixi, però d’entrada és positiu pel llogater.

La nova normativa també contempla excepcions, com ara els pisos d’obra nova o els propietaris que facin grans obres de reforma, que sí podran apujar els preus. Els considerats petits propietaris, és a dir, tenidors que ingressin menys de 2,5 vegades l’Índex de Renda de Suficiència, també queden fora de la llei. Aquesta xifra es mou entre els 1.300 i els 1.900 euros mensuals aproximadament.

 

 

x