L’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona treballa en una prova per detectar positius de coronavirus en 20 minuts

La prova de detecció de coronavirus PCR és més ràpida i efectiva que altres que es van utilitzar a l’inici de la pandèmia. Els seus resultats, però, encara duren hores, després de passar pel laboratori. En la seva tasca de suport al laboratori territorial de Girona, el Centre de Genètica Cardiovascular de l’Institut d’Investigació Biomèdica està experimentant amb una nova prova per intentar aconseguir una diagnosi en tan sols 20 minuts i sense necessitat d’alta tecnologia. Es realitzaria a les àrees bàsiques de salut, amb aplicacions per al normal funcionament d’indústries, centres educatius, esportius i culturals.

Ramon Brugada, director Centre Genètica Cardiovascular IdibGi: No sé si ens en sortirem, honestament. Hi estem treballant perquè sembla que podria ser una solució a les escoles, als gimnasos o a les fàbriques, ens podria ajudar moltíssim als camps de futbol o als teatres, que en 20 minuts puguis saber si tens risc d’infectar de COVID.

L’institut està ultimant els experiments. Els resultats de la recerca es coneixeran a finals d’aquest mes.

Ramon Brugada, director Centre Genètica Cardiovascular IdibGi: Els experiments són per definiri si realment aquesta tècnica ens pot ser útil o no per identificxar els individus que tenen risc d’infectar. Estem acabant els experiments definitius per acabar-ho de demostrar. Jo crec que ho tindram abans d’acabar aquest mes.

El laboratori genètic de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona també cerca els factors de risc que determinen que un afectat de coronavirus tingui un pitjor pronòstic, ja siguin de naturalesa cardiovascular, trombòtica o inflamatòria.

x