Geologia i arqueologia es troben de manera inèdita a Santa Pau

Santa Pau ha set testimoni les darreres setmanes d’una de les poques possibilitats d’unir geologia i arqueologia en tota la península ibèrica. Fruit dels treballs de preparació per a la construcció d’un edifici per la brigada del poble, des del Parc Natural s’ha estat fent un inventari  estratigràfic de les restes volcàniques de l’erupció dels volcans Croscat i Santa Margarida fa, aproximadament, uns 10.000 anys.

Llorenç Planagumà, geòleg i Assessor del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: És bastant espectacular aquest aforament, perquè ens han sortit com replegades les capes de greda de l’erupció dels dos volcans, i ara estem intentant interpretar per què això es dona aquí i no a altres llocs.

Des del punt de vista geològic, l’estudi d’aquestes manifestacions naturals poden ajudar a concretar la data d’erupció del Croscat i Santa Margarida. Paral·lelament, durant els treballs s’hi van trobar cendres i altres materials d’un alt interès arqueològic, per tal d’estudiar possibles assentaments humans a aquesta zona. És per això que un grup d’arqueòlegs coordinats per La universitat Autònoma de Barcelona han estat treballant a la zona.

 Maria Saña, arqueòloga i professora de prehistòria a la Universitat Autònoma de Barcelona: La novetat radica en què hem integrat els dos camps d’estudi. Per primera vegada els volcans es poden posar en relació amb l’activitat humana; com les societats prehistòriques vam percebre aquesta activitat: amb risc o no? el control que van tenir sobre la mateixa, van marxar? Es van quedar? Etc. Llavors el que fem és en els diferents estrats, agafem mostres de sediment on es conserven els grams de pol·len fòssils, els carbons derivats d’aquest incendis i després nosaltres analitzem les espècies vegetals. Llavors determinem les espècies d’arbres, vegetació que hi havia i així podem seguir l’evolució i els canvis.

Tot i haver-hi indicis d’un possible jaciment en aquesta zona, de moment encara no s’ha començat a excavar. El que sí han pogut trobar són algun tipus de material ceràmic a més de sílex.

 Maria Saña, arqueòloga i professora de prehistòria a la Universitat Autònoma de Barcelona: Tenim unes datacions absolutes dels carbons d’un d’aquests estrats que es situen en fa 6.000 anys, que és el que coneixem com l’inici del Neolític Antic, que correspondria a les primeres societats pageses d’aquesta àrea.

Segons Maria Saña, en cas que sota les restes volcàniques hi hagués un jaciment, molt possiblement estaria conservat d’una manera excepcional.