Homenatgen el maqui Palau en el marc de la Festa Major de Sant Iscle de Colltort

La plaça de l’Església de Sant Iscle de Colltort va ser l’escenari dissabte d’un sentit homenatge al maqui Palau. També es va inaugurar, amb la presència del Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya, un plafó informatiu sobre el maquis i els fets que es van produir el 1944 en aquesta vall. Posteriorment també es va descobrir una placa de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya al cementiri en record del maqui Palau, mort en una emboscada el 31 de desembre de 1944 al mas Puigvert.

Raül Valls, Amical Antics Guerrillers de Catalunya: Volem recordar aquells fets, volem recordar aquells lluitadors i volem recordar en Palau, el qual hem posat una placa en nom de l’Amical d’Antics Guerrillers aquí al mateix cementiri, on sabem que està enterrat. Pensem que ja era hora que féssim aquest record i aquest exercici de memòria sobre el que va ser la lluita guerrillera.

 

Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica: Estem treballant per poder conèixer millor les circumstàncies i, sobretot, la identitat del maqui Palau. Un cop coneguéssim la identitat del maqui Palau, és a dir, poguéssim localitzar els seus familiars, llavors podríem pensar en una exhumació i en retornar aquestes restes. Per nosaltres, avui hem fet un pas important, recordar-lo públicament i posar aquesta placa.

La Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya va posar en marxa el 2017 un Pla de Fosses, que consisteix a localitzar les persones desaparegudes durant la guerra civil i la lluita antifranquista. En aquests últims tres anys, el pla ha aconseguit recuperar 305 cossos i vuit d’aquestes han estat identificades, gràcies al Programa d’Identificació Genètica. L’acte es va emmarcar dins la Festa Major de Sant Iscle de Colltort, veïnat de Sant Feliu de Pallerols.

x