L’Ajuntament d’Olot reclama la gestió dels habitatges buits propietat de grans tenidors per reduir l’ocupació il·legal

Uns dies després d’aquesta protesta, els ocupes del número 1 del carrer Sant Pere Màrtir van abandonar l’habitacle d’en Cesc, que ja pot tornar a entrar tranquil a casa seva. Va canviar els panys i va revisar l’interior del seu pis. Els ocupes no van fer grans destrosses, més enllà d’un sofà i un vidre, i ara està a l’espera de retornar alguna de les pertinences que hi van deixar.

Cesc, propietari de l’habitatge: Van marxar, no se si va ser gràcies a vosaltres o els Mossos, que sempre m’han ajudat. Jo soc una bona persona i no em mereixo això. Però no els hi vull fer cap mal, que treballin, que és el que han de fer, però respectant sempre la propietat privada.

El cas d’aquesta ocupació s’ha resolt favorablement, però és només un de la norantena de casos d’ocupacions il·legals que l’Ajuntament d’Olot té detectats a la ciutat. La problemàtica es troba, sobretot, en aquells que s’aprofiten d’un problema anterior, que és la manca d’accés a un habitatge digne. El consistori admet que alguns d’aquests habitatges s’han ocupat per màfies que l’han venut a tercers. El primer tinent d’alcalde també va explicar ahir al Pros i Contres que alguns fins i tot estan sent ocupats per delinqüents.

Estanis Vayreda, primer tinent d’alcalde: Hi ha delinqüents que amenacen als veïns, que insulten, que ho deixen tot brut… O les dificultat que posa l’estat espanyol perquè aquest habitatge buit estigui en joc. L’alcalde d’Olot ha parlat amb el fiscal de Girona i també per això ha sortit aquesta nova instrucció per part del Fiscal General de l’Estat.

Per a l’Ajuntament d’Olot, una de les solucions passa per poder disposar dels habitatges buits dels grans tenidors.

Miquel Costa, gerent de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona: aquestes instruccions es centre molt amb l’ocupació de vivenda pròpia i són les mínimes ocupacions.

Durant el debat del Pros i Contres, els experts van matisar que hi ha una gran tipologia de pisos buits, no només propietat d’entitats bancàries. Es calcula que actualment hi ha més d’un miler de habitatges buits a la ciutat.