Maià de Montcal demana l’avaluació de les antigues escoles a Educació per recuperar-hi l’escola rural

En una reunió telemàtica que havia estat aplaçada en diverses ocasions i encapçalada pel conseller Josep Bargalló, el Departament d’Educació finalment va informar als ajuntaments interessats a recuperar l’escola rural els seus plans per al curs 2021-2022. El Departament els va explicar que la mesura anirà bé davant l’eventual manteniment de la pandèmia el curs vinent.

Joan Gainza, alcalde de Maià de Montcal: Amb ells també els hi va bé pel tema del coronavirus i poder diversificar més els espais d’altres escoles que van justes d’espai.

Educació va convidar als ajuntaments a fer-los una sol·licitud formal, rere la qual, els tècnics del departament avaluarien les instal·lacions que els consistoris pensen per acollir l’escola. Maià de Montcal, que compta amb 35 nens i nenes escolaritzats a Besalú i l’edifici de les antigues escoles reformat, ja ha fet la petició. A l’equip de govern li interessa retornar l’escola al poble. Ho consultarà als veïns, només quan els tècnics hagin certificat que l’edifici reuneix les condicions.

Per a l’Ajuntament de Maià de Montcal, evitar el desplaçament a Besalú i comptar amb els costos que fins ara representa l’escolarització dels nens i nenes a la vila comtal, ja resulta un benefici, tot i que no voldrien perdre l’ús que el poble fa actualment de l’espai polivalent de les antigues escoles.

Joan Gainza, alcalde de Maià de Montcal: Si l’espai que tenim és coherent i els hi sembla bé, nosaltres ho hem de parlar. Tenim aquest espai polivalent que ens ajuda a fer diverses activitats durant l’any i no volem perdre aquest espai. Estem ajudant a l’ajuntament de Besalú per la mainada que portem allà, els costos que ells tenen. Totes aquestes partides que nosaltres portem a Besalú les podríem invertir aquí.

A la reunió també hi va ser l’alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach. El cas del municipi no entra en els plans de la Generalitat per al 2021. La pretensió és la d’aprofitar locals ja construïts. La Vall de Bianya té uns terrenys a punt per invertir-hi i construir una escola de nova planta. Tot i així, el Departament s’ha compromès a visitar i avaluar possibilitats de cares al futur.

Santi Reixach, alcalde de la Vall de Bianya: Des de l’ajuntament ho tenim tot a punt. Vindran al poble i estudiarem la situació. Ens venen a buscar amb el transport i no tenim cap problema, però apostem per una escola al poble perquè això fa poble.

Actualment la Vall de Bianya té empadronats uns 110 nens i nenes de 3 a 11 anys que van a escola fora del municipi, en els centres d’Olot, Sant Joan les Fonts o Sant Jaume de Llierca.