La fira Liberisliber omple Besalú de cultura amb 65 editorials independents

La fira Liberisliber va poder celebrar-se malgrat la crisi sanitària, amb 65 editorials independents participant a la fira i ponències molt interessants en la vessant de festival.

Respecte als títols guanyadors del 2020, han estat ‘Geometria’, de Víctor Iriarte i l’Editorial Incorpore; ‘Orquídia. 1974-2018’, de Salvador Jàfer, amb Edicions del Buc; ‘La bossa o la vida’, de Salvador Lladó, amb Tigre de Paper; ‘El llop de Rochette’, traduït per Núria Sales amb Símbol, i ‘Les aventures d’Ulises’, de Carles Riba i il·lustracions de Dani Torrent, sota l’editorial Cal·lígraf.

La fira va arribar a l’onzena edició. L’organització va aconseguir adaptar l’esdeveniment a la pandèmia, davant la possibilitat de reduir l’acte o bé suspendre’l.

Miquel Àngel Codes-Luna, director de Liberisliber: Des d’un principi, des que va començar la pandèmia, vam tenir clar, ens vam conjurar que aquesta fira l’havíem de fer, en la mesura que les autoritats sanitàries ens ho permetéssin. Així ha estat. Hem creat un entorn totalment segur, mentenint, evidentment, les distàncies, la higiene, el control d’aforament i tot el que ens han marcat. Per tant, tenim una Liberisliber com sempre.

Un total de 65 editorials independents i una vintena d’activitats van completar un esdeveniment que traspassa les fronteres garrotxines. Aquesta es tracta d’una oportunitat per a aquest tipus d’editorials, ja que, en aquestes fires, els diners van a parar directament a les mans dels editors, que no han d’esperar a rebre liquidacions de llibreries i distribuïdores.

Miquel Àngel Codes-Luna, director de Liberisliber: La majoria provenen dels Països Catalans, però també vénen de Madrid i Andalusia. Sobretot el que procurem en la tria d’editorials és que hi hagi una diversitat la més àmplia possible, que tots els gèneres estiguin representats i que totes les polítiques i filosofies editorials estiguin incloses.

 

Laura Baena, Edicions 1984: Nosaltres som una editorial de Barcelona. Hem vingut a aquesta fira durant molts anys. Per nosaltres, és molt important poder estar aquí, perquè, com a editors, les fires és un dels moments en què podem realment parlar i connectar amb els lectors.

 

Hugo Camacho, Editorial Orciny Press: És molt important que una fira com aquesta, d’aquestes característiques, al final hagi pogut tirar endavant, perquè ens estàvem quedant realment sense res. Ha sigut la primera cita bibliogràfica per nosaltres en tot l’any, quan normalment fem dues o tres fires.

La Liberisliber ha sigut, des de fa uns anys, el model de referència de moltes fires i festivals literaris independents o petits i, per tant, és un banc de proves de la viabilitat de la temporada del sector del llibre.