El documental ‘Sea of Shadows’, protagonista de la segona jornada de l’Olot.doc Escoles

Segon dia de projecció de l’Olot.doc Escoles als Cinemes Olot. Avui el protagonisme l’agafava un documental produït per Leonardo Dicaprio, Sea of Shadows. Un equip multinacional de científics, activistes, periodistes i agents federals s’enfronten als càrtels de la droga i als traficants il·legals per salvar la balena més amenaçada de la Terra, coneguda com la vaquita marina. Es tracta d’un animal amb l’aspecte d’un petit dofí, i només en queden 12 en tot el planeta. Els narcos mexicans pesquen il·legalment a les costes del Mar Cortés una espècie anomenada popularment per ells mateixos Totoaba, la coneguda com cocaïna del mar, per importar-la a la Xina i vendre-la a les màfies. Aquesta activitat fraudulenta afecta directament als cetacis, que es veuen caçats i exterminats.

Oriol Giralt, Associació Cetàcea: El problema que tenen els cetacis és que es queden atrapats a les mateixes xarxes que s’utilitzen per pescar aquest peix.

El documental té la voluntat de visibilitzar el problema, i a banda de l’extinció imminent de l’espècie de la vaquita Marina, narra tot l’espiral delictiu que envolta aquest conflicte.

Iris Anfruns, Associació Cetàcea: Mostra tota la problemàtica, parla de tots els punts de vista que estan involucrats en aquesta problemàtica.

Els dos membres de l’Associació Cetàcea Oriol Giralt i Iris Anfruns han estat els encarregats de dur a terme la ponència posterior a la projecció, explicant als alumnes no només la problemàtica amb la vaquita Marina, que queda pal·lesa amb el documental, sinó la que comporta també a la resta de cetacis, amenaçats d’igual manera. De fet, aquest conflicte posa en perill directament la subsistència d’un dels llocs més paradisíacs del planeta.

x