Demanen extremar les precaucions en les trobades socials davant el risc de rebrot de 276,45 punts a la Garrotxa

El risc de rebrot ha tornat a pujar a la Garrotxa. Actuament se situa als 276,45 punts, 170 punts més que a mitjans de setembre. L’actual índex de risc de rebrot se situa als nivells de finals d’abril, abans del desconfinament. Del 29 de setembre fins a aquest dilluns, 5 d’octubre, es van detectar 56 nous casos de COVID confirmats, més del 9% de les més de 650 PCR fetes.

La taxa del reproducció és ara d’1,80. Això vol dir que un positiu pot contagiar a una o dues persones més. Tot i el risc de rebrot alt, la Garrotxa és la cinquena comarca amb més risc de rebrot de la demarcació, per sota de la Cerdanya, amb 732 punts de risc, el Ripollès, amb 413 o el Gironès amb 386.

L’origen dels nous brots i positius es troba en gran mesura en les trobades socials i ara, també, en diferents tipus de celebracions familiars. A les portes del llarg cap de setmana del Pilar, des de les Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú es demana a la població que extremi les precaucions en les diferents trobades, sortides i celebracions que tinguin previstes.

Josep Lluís Nicolau, director Àrees Bàsiques Salut Olot i Besalú: Aquets últims dos o tres dies hem notat un nombre més important de positius que en els dies anteriors. S’han anat posposant moltes activitats o moltes trobades durant el temps de confinament, per exemple, comunions, batejos, casaments…hem de ser molt conscients que això són focus molt perillosos que si tens la mala sort de tenir algun contagiat, és dinamita pura.

Pel que fa a la situació als centres educatius, en aquests moments hi ha 6 grups confinats dels 410 que hi ha a la comarca des d’educació infantil a postobligatòria, amb un total de 142 persones aïllades. El centre que més alumnes acull, l’Institut la Garrotxa d’Olot, uns 1.200, té en aquests moments un únic grup confinat, amb 29 persones aïllades.

Jordi Antiga, director de l’Institut Garrotxa d’Olot: Una cosa que ens fa patir, que fins ara hi havia pocs però que va creixent són els casos de professorat que no pot venir. No pel fet de ser positiu sinó per contacte directe. Tenim tres o quatre casos, però fa una setmana només en teníem un. Haurem de veure si això es manté o creix.

L’últim grup escolar que s’ha hagut d’aïllar a la Garrotxa per un positiu de coronavirus ha estat, segons les darreres dades registrades pel departament d’Educació, l’escola del Pla de Dalt, 17 persones que continuaran les classes de manera virtual.