El ‘periodisme ciutadà’, el model de periodisme creat a través d’Internet

Avui en dia tothom pot ser un periodista ciutadà. Amb un smartphone, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment ens podem convertir en emissors d’informació. Però, tenint en compte que aquesta és la fenia dels periodistes i fotoperiodistes, en quina posició deixa això als professionals de l’actualitat i la càmera? Aquesta figura, facilitada pels canvis tecnològics com l’Internet, els mòbils i les xarxes socials, ha passat a ser un company més del periodisme tradicional. N’hem parlat amb el fotoperiodista Ricard García, especialitzat en conflictes bèl·lics i crisis humanitàries

Ricard García, fotoperiodista: Avui dia sembla que qualsevol persona que agafa una càmera o mostra algun tipus d’informació a les xarxes socials és periodista i no és així. Penso que s’ha de fer una diferenciació però també entenc que hi ha hagut una globalització de l’entorn, del mitjà i de les eines i això ha condicionat tota aquesta generació que tenim ara.

Un dels grans perills al que s’enfronta el fotoperiodisme és la pèrdua de la credibilitat per part dels receptors.

Ricard García, fotoperiodista: Si estàs dins d’un bàndol i estàs fent aquest tipus de periodisme la teva subjectivitat segurament estarà influenciada pel que tu vols transmetre en aquell bàndol. L’altre punt per mi són les ‘fake news’, pots aprofitar per escriure o fer fotografies d’informacions que són falses. Desinformació, bàsicament.

Ricard García, és un fotoperiodista especialitzat en conflictes bèl·lics i crisis humanitàries que acaba d’arribar de l’Iraq fent un treball a bord de l’Open Arms. També, va estar l’últim ponent de l’Olot.doc Escoles amb el documental For Sama. El fotoperiodista, amb  més de 19 anys d’experiència darrera l’objectiu, va ser un dels tres professionals segrestats per Estat Islàmic el 2013.