Un veí d’Olot denuncia les dificultats dels joves racialitzats per llogar pisos

Mari Drammeh, veí d’Olot: Per telèfon cap problema, porta els papers que ho podrem regular, i després arribes a la immobiliària i tot canvia, et diuen: – ui, el pis ja està llogat. I et quedes… ostres!


En Mari Drammeh és un jove d’Olot de 28 anys, que ha denunciat públicament una situació que, assegura, pateixen molts joves racialitzats de la ciutat: tenen estabilitat econòmica per pagar un lloguer, però els propietaris els rebutgen pel color de pell o el nom, i no poden emancipar-se ni accedir a habitatges dignes.

Actualment no existeix una legislació específica per evitar discriminacions racistes, que es poden denunciar per la via administrativa o la penal, en els casos més greus. Tot i així, el principal escull d’aquests joves és la dificultat de demostrar els fets amb proves.

Carme Castanyer, advocada Capdevila Advocats Olot: Demostrar la discriminació immobiliària pot ser difícil ja que la majoria de vegades no s’expressa obertament, i no es pot acreditar que no es formalitza un contracte de lloguer per raons discriminatòries.

 

Mari Drammeh, veí d’Olot: Fins i tot tenint proves no podem fer res, estem entre l’espasa i la paret. L’únic que podem fer és que la gent es mobilitzi i empatitzi una mica, no podem anar a la immobiliària i que ens jutgin pel color de pell i els estereotips que s’han creat en tot això.

La plataforma Stop Racisme Lloguers, que ofereix ajuda als ciutadans en aquesta situació, demana accions a l’administració i empatia a la ciutadania per poder eliminar i castigar els prejudicis racistes.