Experts alerten que l’alt tant per cent de positius de Covid obtinguts per proves realitzades i demanen reduir la mobilitat

La Garrotxa té ara mateix un risc de rebrot del 812,39, una dada molt elevada però reduïda en comparació als territoris del voltant. És la penúltima comarca de les comarques de Girona en risc de rebrot. El risc de rebrot s’obté de multiplicar la incidència acumulada, els casos per 100.000 habitants dels darrers 14 dies, per la velocitat reproductiva del virus. El paràmetre era útil quan la corba pandèmica era baixa, i es podia determinar si el risc era baix, mitjà o alt. Ara és extremadament alt a tot el territori català i el risc de rebrot esdevé obsolet, perquè qualsevol variació pot elevar o abaixar molt l’índex.

Pau Puigdevall, biòleg computacional: Era molt útil per avaluar en aquell moment el desconfinament, però ara la situació és molt crítica, no és només un rebrot. I s’ha quedat obsolet, perquè estem en un risc extrem.

El Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties considera que per uniformitzar criteris sobre la situació pandèmica s’hauria d’utilitzar la incidència acumulada i la positivitat o tant per cent de proves positives. Si ens fixem en la positivitat a la Garrotxa els nivells ja són els de l’abril.

Pau Puigdevall, biòleg computacional: Per exemple, en les darreres notificacions, la meitat dels testos fets a la Garrotxa eren positius, que això és una barbaritat. Per sobre d’un 5% la OMS demana encendre les alarmes perquè vol dir tenir descontrolada l’epidèmia. I això se li ha de sumar l’ incidència acumulada, que és de gairebé 400 casos els darrers 14 dies. Estem de camí a que ens passi el mateix que a Madrid. El confinament perimetral pot ser una realitat en pocs dies si no canvien les coses

Les hospitalitzacions diàries a la Garrotxa també han augmentat els darrers dies.

En aquest sentit, mesures com el tancament de bars i restaurants resulten dràstiques perquè han arribat tard. Adoptades anteriorment, podrien haver esdevingut progressives.

Pau Puigdevall, biòleg computacional: Jo crec que anem tard. Ara mateix necessitarem mesures més restrictives per solucionar això. I hem de tenir en compte que tardem 15 dies en veure l’efecte de les mesures. El problema és que tenim transmissió comunitària i per tant, si seguim mantenint un alt nivell de mobilitat, per molt que tanquem bars i restaurants, serà molt difícil baixa la corba, entre cometes. Per tant ens hem de relaxar i fer-ho com més aviat millor, perquè si no podem arribar a tenir la mateixa situació que al mes d’abril.