El 40% dels tests d’antígens realitzats als CAP d’Olot i Besalú han donat positiu per coronavirus

Des d’aquest dimarts s’han realitzat 120 tests d’antígens als centres d’atenció rpimària de la Garrotxa, aproximadament una trentena diària. D’aquests, el 40% han donat positiu per coronavirus.

Els nous tests d’antígens han començat a arribar als Centres d’Atenció Primària de la Garrotxa. A diferència de les PCR, que detecten si en un moment determinat hi ha una infecció activa a partir del material genètic del virus en una mostra nasofaríngia, les proves d’antígens, amb una mostra nasal, detecten proteïnes de virus en secrecions respiratòries. S’assemblen a una prova d’embaràs i no cal fer-ne l’anàlisi en un laboratori. Aquestes proves ultraràpides donen el resultat al cap de deu o quinze minuts.

Anna Fontseca, metge família CAP Garrotxa: El que es detecta és en els 5 primers dies és quan la detecció és més alta. Ha de ser amb persones que tinguin símptomes. El resultat el podem tenir en el mateix moment, al cap de 15 minuts com a molt sabem si són positius o negatius. El procediment és el mateix que en una PCR però els resultats els podem tenir al instant a la mateixa consulta. Les PCR no es deixen de fer perquè ens donen un altre tipus d’informació. Informació per al cribatge i de persones que no tenen símptomes.

La incorporació d’aquests nous tests, descarregarà pressió als laboratoris. En el cas de la prova PCR, un cop extreta la mostra, s’ha de portar a un laboratori per seguir un procediment que dura unes quantes hores. És per això  que la majoria de resultats es notifiquen, en el millor dels casos, entre 24 i 48 hores després de l’extracció.

En les darreres setmanes s’han disparat els contagis de COVID-19 a la comarca.

Anna Fontseca, metge família CAP Garrotxa: Hi ha hagut un boom de persones amb símptomes i també amb positius, tant de PCR com d’aquests testos nous.

Des d’aquest dimarts, s’han realitzat 120 tests d’antígens, aproximadament una trentena diària. D’aquests, el 40% han sortit positius.

x