El Govern anuncia el tancament perimetral de Catalunya amb confinaments municipals els caps de setmana

El govern català ha anunciat un nou enduriment de les mesures per tal de frenar la propagació de la COVID-19 a Catalunya. Entre aquestes, el Departament de Salut ha anunciat un confinament perimetral que restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana. Els confinaments, que començaran el matí de divendres i finalitzarien dilluns a primera hora del matí, en cap cas no afectarien els desplaçaments per anar a la feina i a l’escola, així com per tenir cura de persones dependents. Durant la setmana hi haurà un confinament perimetral, és a dir, no es permetran les entrades i sortides de Catalunya. En aquest mateix sentit els dies 31 d’octubre i 1 de novembre es permetrà el desplaçaments entre municipis d’una mateixa comarca per visitar cementiris.


Aquesta mesura anirà acompanyada també de l’aturada de l’activitat cultural. Teatres, cinemes, museus i sales de concert hauran de tornar a tancar. També ho hauran de fer els centres esportius, com els gimnasos o els entrenaments no professionals. Els centres comercials hauran de tancar, excepte la part de supermercats. Pel que fa al petit comerç, seguiran oberts com fins ara, amb l’aforament al 30%.

A més, també es prorroga el tancament de bars i restaurants i de centres d’estètica, amb la novetat de que els repartidors a domicili puguin treballar fins a les onze de la nit, en comptes de fins a les deu, tal i com decretava fins ara el toc de queda nocturn.

Pel que fa a la docència, les classes a primària continuarien sent presencials. A secundària, s’optarà per un sistema híbrid que combinarà la presencialitat amb el telestudi, una opció que afectarà a l’alumnat a partir de 3r d’ESO.

Aquestes noves restriccions entraran en vigor aquest divendres, un cop es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat. Quan entrin en vigor, ja no es podrà sortir del terme municipal. Aquestes mesures tindran una durad de 15 dies i, un cop passats, es revisaran per augmentar-les, relaxar-les o bé mantenir-les.

Les mesures estan encaminades a evitar el col·lapse de les Unitats de Cures Intensives, que, en poques setmanes, podrien arribar a igualar el pic de la primera onada de la pandèmia. En aquests moments hi ha 2.387 persones ingressades als hospitals catalans, 434 dels quals a l’UCI.