El ple de l’Ajuntament d’Olot aprova uns pressupostos de 37,6 milions condicionats per la COVID-19

L’Ajuntament d’Olot ha aprovat un pressupost consolidat per al 2021 de 37,6 milions d’euros, 243.000 euros menys que el 2020 a causa de la manca d’ingressos provocada pel coronavirus. Destinarà una partida un 5% més baixa a cadascuna de les àrees, excepte per a Serveis Socials, Habitatge i Educació, que creixeran. El consistori aposta també per la reactivació econòmica, per a la qual utilitzarà el romanent municipal deslliurat per l’Estat.

Malgrat tot, aquest 2021 l’equip de govern d’Olot podrà donar compliment a alguns dels compromisos del seu programa. El pressupost, reduït pels efectes de la pandèmia, invertirà un milió 900 mil euros a l’Espai Cràter. El 19% l’assumeix l’Ajuntament i la resta arribarà per subvencions. També permetrà iniciar la construcció de la piscina municipal coberta amb 300.00 euros, i la redacció del projecte de remodelació del barri de Montolivet. El 2021 es destinaran 2 milions i mig d’euros als barris. També es preveu iniciar el projecte de cobertura del claustre de l’Hospici.

Per a les inversions es comptarà amb el romanent positiu de l’Ajuntament. Aquest dijous es notificava que l’Estat l’alliberarà. Part del romanent també es destinarà a polítiques de reactivació econòmica, a qüestions com la capacitació digital d’empreses i treballadors i a tornar al mercat laboral aquells perfils que passin a engrossir les llistes de l’atur.

Estanis Vayreda, regidor Promoció de la Ciutat a l’Ajuntament d’Olot: Ho vàrem aconseguir el 2015, quan vàrem tenir un atur del 15% i ho tornarem a fer.

La despesa i la manca d’ingressos disminueix el pressupost en 240.000 euros. La majoria d’àrees comptaran amb un un 5% menys a la partida, excepte per a habitatge (es comprarà sòl per ampliar l’accés a l’habitatge), serveis socials i educació. S’acabaran de completar remodelacions i millores en centres educatius.

Els grups han vist uns pressupostos continuistes. Esquerra s’ha abstingut després de demanar de deixar la proposta sobre la taula i refer-la conjuntament. El PSC i la CUP hi ha votat en contra.

Anna Barnadas, portaveu d’ERC a l’Ajuntament d’Olot: Fan servir des de fa anys un model de pressupost difícil d’interpretar. L’infrafinançament dels municipis no ha de ser excusa per afrontar la situació pandèmica. La incertesa és una paraula clau per entendre el 2021. Som conscients que no és fàcil, però mñes que mai hem de fer uns pressupostos que assentin les bases de la recuperació. Ens han desconcertat. No ens han presentat el pressupost del 2021. Els demanem que el deixin a la taula i ens tindran al seu costat per millorar-lo. No ens podem permetre errors de crisis anteriors. No necessiten els nostres vots amb majoria absoluta. Ens abstindrem. Tornem a la taula de la COVID-19. Volem ser útils. Reajustem tots plegats el pressupost.
Jaume Mir, regidor del PSC a l’Ajuntament d’Olot: Aquest pressupost és un ‘déjà vu’, perdent l’oportunitat de repensar-lo. Plantejàvem un pressupost que ha d’estar al servei de les persones. Algunes àrees podrien haver desaparegut. Els ciutadans es mereixien alguna cosa més, com per exemple, partides per donar resposta a la urgència social. El capítol d’inversions el veiem desafortunat. Què s’ha destinat a habitatge a banda de comprar sòl? Nosaltres tenim com a proposta comprar l’esquelet del barri de Sant Miquel i fer-hi habitatge social. Hi votarem en contra.
Lluís Riera, portaveu de la CUP a l’Ajuntament d’Olot: No hi ha un pla de residus a la vista i pagarem el cost de 380.000 euros del servei de recollida de residus. Continuem sense polítiques valentes d’habitatge. No s’ha fet prou en mobilitat. Seran els pressupostos de la modificació de crèdit permanent. No s’han adaptat a un any desolador. Els pressupostos han de ser en base al cost real de cada servei. S’han de municipalitzar els serveis.
Pep Berga, alcalde d’Olot: Creiem que el pressupost és un bon pressupost. Hem hagut aguantant la vela sense ajuda de ningú. Farem inversions transformadores i necessàries.

El ple de l’Ajuntament d’Olot també ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals del 2021, amb la congelació d’impostos i taxes i el manteniment dels 700.000 euros que l’Ajuntament d’Olot paga en bonificacions. Esquerra i el PSC s’han abstingut i la CUP hi ha votat en contra. Han trobat a faltar creativitat i que no s’hagi aplicat ja aquest any la tarifació social en funció dels ingressos de les famílies.

Yolanda Suescun, regidora d’ERC a l’Ajuntament d’Olot: Podríem ser creatius per cercar beneficis. Se’ns ha dit que no a condonar el 50% de la taxa d’ocupació de terrasses. Hi ha propostes que no s’han admès. Tinguem en compte el cost d’oportunitat. Més que el cost actual, hem de valorar el cost futur si no ho fem.
Jaume Mir, regidor del PSC a l’Ajuntament d’Olot: S’han adaptat, esperem que sigui suficient. Havíem demanat la congelació. Ho aplaudim. Trobem a faltar la tarifació social. Ens abstindrem.
Anna Roca, regidora de la CUP a l’Ajuntament d’Olot: Son continuistes. Era el moment de fer unes ordenances fiscals progressives.
Montse Torra, regidora d’Hisenda a l’Ajuntament d’Olot: L’oportunitat la vàrem perdre fa tres anys quan no vàrem trobar consens entre els grups. Respecte a les terrasses de bars i restaurants, vam fer increment l’any passat perquè estàvem molt per sota. Ja hi fem un descompte, ja hi hem donat resposta.

El ple d’aquest dijous ha rebutjat, d’altra banda, les mocions presentades per la plataforma ‘No és un vial, és un carrer’ i el Club Atlètic Olot per decretar restriccions als vehicles pesants a l’Avinguda Sant Jordi i per recuperar les instal·lacions del camp de les Mates respectivament. L’equip de govern hi ha votat en contra entenent que són compromisos que s’han de treballar i la seva resolució no pot ser exigida en un curt termini de temps.