L’olotí Santiago Vilanova entrarà al Parlament amb la proposta de crear una vicepresidència de transició energètica i ecològica al Govern

L’històric activista ecologista garrotxí Santiago Vilanova va ser membre del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona i el 1983 va fundar el partit Els Verds-Alternativa Verda. Fa 40 anys, va ser candidat de Nacionalistes d’Esquerra per la demarcació de Girona, però no va aconseguir ser diputat del Parlament. Ara ho serà amb Junts per Catalunya, en substitució d’Eduard Pujol, amb l’objectiu que l’ecologia tingui un paper preeminent a l’agenda política catalana.

Santiago Vilanova, futur diputat JxCat Parlament Catalunya: Junts per Catalunya es presenta en principi com un partit transversal. la meva sorpresa va ser quan a la ponència política es parlava de liberalisme, de socialdemocràcia i en cap moment de pensament ecologista.

Defensor d’una governança transversal, Santiago intentarà que el govern de la Generalitat creï una vicepresidència de transició energètica i ecològica.

Santiago Vilanova, futur diputat JxCat Parlament Catalunya: Com té el Govern de Madrid, per una raó; intentar coordinar millor del que s’ha fet fins ara els departaments d’Energia i d’Agricultura, a favor de la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Possiblement no el podrem parar, les temperatures podran pujar més de dos i tres graus centígrads el 2050, i per tant haurem d’adaptar el litoral, l’alta muntanya…

En aquest sentit, Vilanova intentarà que les demandes de l’àmbit ecològic sorgides del territori tinguin recorregut en el Parlament.

Santiago Vilanova, futur diputat JxCat Parlament Catalunya: Demanarem que la instal·lació de parcs eòlics i grans parcs solars siguin gestionats democràticament amb participació dels municipis, de les cooperatives… és a dir, que no sigui una cosa imposada pels grans monopolis energètics.

L’olotí no sap si repetirà com a diputat després de les eleccions del febrer. Mentrestant, assegura que treballarà per portar els reptes ecològics i energètics a l’agenda política catalana.

x