El CAP Garrotxa habilitarà mòduls prefabricats externs per a realitzar proves PCR

La Generalitat ha tornat a canviar el protocol de detecció de coronavirus. Salut farà testos ràpids d’antígens, i no PCR, als contactes de les persones que hagin donat positiu per coronavirus.

Des del departament apunten que l’aposta per fer les proves als contactes estrets es manté, però donat l’augment de casos, es realitzaran a partir d’ara mitjançant testos ràpids, que permeten obtenir resultats en 10 o 15 minuts. Aquesta variació del protocol, arriba després que en les darreres setmanes s’hagi produït certa saturació en els laboratoris que analitzen les mostres. Tot plegat derivat de l’important augment de casos de Covid-19 a tot Catalunya. Però, són 100% fiables els tests d’antígens?

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: Realment no hem tingut molts casos que el test hagi sortit negatiu i la PCR hagi sortit positiva, però alguns sí. Segurament és perquè`els fem molt ràpid i no donem temps a que pugui positivitzar. Com que ha augmentat tant la prevalença de la positivitat també ha fet que augmenti els valors de fiabilitat d’aquest test i això, combinat amb una saturació dels laboratoris a nivell de PCR ha fet que comencem a fer tests als asimptomàtics.  

El que també ha accentuat la crisi sanitària, ha estat la falta d’espai als Centres d’Atenció Primària de la comarca, uns centres que, segons el seu director, no estaven preparats per les dimensions de la pandèmia.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú: L’objectiu nostre és ara poder mantenir l’atenció, no tornar a tancar el cap i fer-ho tot telefònic, però l’augment de patologies respiratòries que tenim i que es preveu, ens ha obligat a augmentar la zona de respiratori.

Per solucionar-ho, està previst que el CAP Garrotxa pugui disposar aviat de mòduls externs per a fer proves PCR i alliberar així la zona dedicada exclusivament a pacients amb simptomatologia compatible amb la covid.

Josep Lluís Nicolau, Director Àrees Bàsiques de Salut d’Olot i Besalú:Quan disposem d’aquests mòduls a Olot i haguem alliberat respiratori dins del CAP. La idea és de retornar la pediatria al CAP i tornar els metges i infermers d’adults al CAP d’Olot Nord.