Els experts apunten que noves formes de cooperació poden facilitar la nova vida al camp sense dependència de les ciutats

Aquest dimecres al programa Pros i Congrés d’Olot Televisió va posar-se a debat els balanços que fan que cada cop més persones considerin abandonar les ciutats per anar a viure als pobles.

S’hi van posar sobre la taula conceptes com el de nova neoruralitat de l’exdirector de l’observatori del Paisatge de Catalunya, Joan Noguer, o el concepte d’innovació social, per solucionar qualsevol repte sense dependre dels centres urbans, a través de la cooperació; noves eines per entomar l’aventura de tornar al camp.

Jordi de San Eugenio, geògraf, periodista i professor de la UVic: La nova neoruralitat és que hi ha, en general, una posada en dubte de les relacions que històricament s’han establert entre l’espaiu urbà i l’espai rural. També hi ha una nova forma de territorialitat. Què vol dir? Que es produeix un canvi en la percepció de les relacions que s’estableixen entre les persones i el seu entorn biosocial, com l’anomena Joan Nogué.

Alfred Vernis, professor institut innovació soicial ESADE-URL: La idea de la innovació social és co-crear, i no pensar que vindrà la gent de Girona o de Vic a resoldre el repte.

Agustí Llop, alcalde de Riudaura: Tenim molta cosa a dir els municipis, més enllà de la capital de comarca. Crec més que ens hem de posar d’acord els muncipis per intentar fer polítiques comarcals.

Frank Muller. membre d’Ecoxarxa Garrotxa: Els preus d’una finca depèn de la qualitat de la terra, de la inclinació, de l’accés a l’aigua, del bosc… Ara el preu no es fa amb tot això, es fa amb l’especulació, amb l’alt potencial adquisitiu d’una gent que ve aquí per comprar-se una casa de pagès, per venir tres cops a l’any.

x