La iniciativa ‘Un arbre, un nadó’ vol vincular als infants amb la natura des del començament de la vida

A partir d’ara, a tots els nadons que neixin a l’Hospital i Comarcal de la Garrotxa se’ls farà entrega d’un plançó d’una espècia autòctona de la comarca perquè la plantin en un futur al bosquet del costat de l’Hospital i en tinguin cura. Una experiència importada d’una iniciativa de la Unitat de Salut Mediambiental de Múrcia i que és pionera a Catalunya, que té l’objectiu de vincular els infants amb la natura des del començament de la vida.

Família Graugés Picola, pares de l’Ona: Nosaltres hem portat una nova vida i ella tindrà un record de la seva experiència i sabrà que té aquí un puntet on també hi està creixent una nova vida.

L’Ona és una de les primeres criatures que sentirà seva una petita part del bosc del costat de l’Hospital d’Olot. La família s’ha endut a casa un plançó que li han regalat, en una nova iniciativa, “Un arbre, un nadó”, que neix amb l’objectiu de vincular a la natura tots els nadons nascuts a l’Hospital d’Olot. Tots els nadons que hi neixin rebran un plançó d’una espècie autòctona de la Garrotxa i un diploma acreditatiu il·lustrat per l’artista Tavi Algueró, així com les instruccions i recomanacions per cuidar-lo a casa. Posteriorment, es farà una replantació col·lectiva amb totes les famílies que els darrers mesos hagin estat pares al centre hospitalari.

Ferran Campillo, pediatra de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Garrotxa i el Ripollès: La idea és, d’una banda, recuperar aquest espai afectat per la papallona del Boix, però sobretot el que ens interessava des de la part de la Unitat de Salut Mediambiental de Pediatria era fomentar el contacte amb la natura des del començament, des del mateix naixement.

La Unitat de Salut Mediambiental de Pediatria és única a tot Catalunya, i ha impulsat aquest projecte que neix de la mà de l’Associació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. El programa s’emmarca en la campanya: “Simbiosi: boscos que cuiden els pacients, pacients que cuiden el bosc”, subvencionada pel Departament de Territori i Sostenibilitat.

Cada any neixen a l’Hospital uns 450 nadons per tant s’espera que la iniciativa serveixi per a una molt bona replantació. Durant el mes d’abril de 2021 es reuniran els nadons i les seves famílies i es farà la replantació de tots els plançons al bosquet de l’Hospital d’Olot.