Mieres és el primer municipi de la Garrotxa en limitar el nombre d’habitatges d’ús turístic

El mes de març, Mieres va aprovar una moratòria de sis mesos durant la qual no es podien atorgar llicències per a habitatges d’ús turístic al poble. L’objectiu era disposar d’un temps per elaborar una ordenança específica per aquesta tipologia de pisos, que contribueix a limitar encara més l’oferta d’habitatges de primera residència en municipis petits.


La normativa, que ja ha entrat en vigor, estableix que el nucli de Mieres pot acollir un 5% d’habitatges d’ús turístic, un percentatge que puja al 7% si es tracta de residències situades fora de la zona urbana.

Enric Domènech, alcalde de Mieres: Per què es regula en aquest sentit? Perquè a vegades el creixement és desmesurat, i sabem que el mercat es basa en oferta i demanda, som una comarca molt turística però tampoc volíem patir una bombolla turística. S’ha vist als espais naturals, hi ha aglomeracions i després ningú les vol i tots acabem sent culpables de generar-les. Entenem que si tenim la capacitat de regular ho hem de fer.

En aquests moments a Mieres hi ha sis pisos turístics, el màxim segons el topall que marca l’ordenança. L’ajuntament ha estat pioner a la Garrotxa a l’hora de regular-los, i espera que altres el segueixin.

Enric Domènech, alcalde de Mieres: Hem estat els primers i entenem que no serem els últims, aquestes mesures ja s’estan prenent en altres zones com el País Basc o La Vall d’Aran, i entenem que a la Garrotxa també hi entrarà aquest tipus de regulació i que pot ser una eina molt bona per diferents ajuntaments.

A banda de controlar el nombre d’apartaments, la normativa també estableix una sèrie de pautes com ara els horaris d’activitats o la retolació, per afavorir la bona convivència entre els veïns i els visitants que fan ús dels habitatges.