Santa Pau ret homenatge als tres veïns del poble que van ser deportats als camps de concentració nazis

Lluís Masó Subiràs, Miquel Clavaguera Serra i Jaume Pujolàs i Colobrans van poder tenir finalment l’homenatge que portava aplaçat des del mes de maig. Familiars dels tres represaliats santapauencs que van estar en camps de concentració nazis van poder assistir-hi en un Centre Cívic de Santa Pau on es van poder complir amb tots les mesures sanitàries. D’aquesta manera, es va tirar endavant un homenatge que no només ha hagut d’esperar per la pandèmia sinó que durant molts anys havia quedat en l’oblit.

Cris Capó, regidora de l’Ajuntament de Santa Pau: Les polítiques de memòria històrica del nostre país són una vergonya a nivell europeu. Portem 40 anys de democràcia i aquest és el primer acte que es fa d’homenatge als deportats. Fins al 2019 no va arribar un homenatge com aquest, com és possible?


Només amb una història personal, en aquest cas tres històries, podem explicar no només el món d’ahir sinó els ressons que encara tenen en el món d’avui i el que tindràn en el de demà.

L’homenatge a l’exalcalde Joan Pinsach, afusellat fa 80 anys pel règim franquista, va ser el primer pas d’un projecte de recerca que vol treure de l’oblit part de la història recent del país i els garrotxins que la van viure.

David Fernández, periodista: Només amb una història personal, en aquest cas tres històries, podem explicar no només el món d’ahir sinó els ressons que encara tenen en el món d’avui i el que tindràn en el de demà.

‘Els Tres de Santa Pau’ és el primer gra de sorra del projecte, que continuarà amb la recerca dels garrotxins, de moment se n’han trobat una trentena, que van ser deportats a camps de concentració nazis.