L’Hospici i el Teatre Principal d’Olot, reconeguts com a Béns Culturals d’Interès Nacional

La capital garrotxina està d’enhorabona. I es que el Govern ha acordat declarar el Teatre Principal d’Olot i l’Hospici com a Béns Culturals d’Interès Nacional, tots dos en la categoria de Monument Històric. L’any 2018, la Garrotxa comptava amb 57 béns culturals d’interès nacional classificats en 51 monuments històrics, 4 conjunts històrics i 2 zones arqueològiques. Però, què significa entrar a formar part d’un catàleg de Béns Culturals d’interès Nacional?

Ricard Sargatal, director Olot Cultura: Això vol dir que hi ha uns elements d’aquest edificis que no es podran tocar .En el cas del teatre, la façana i la platea, en forma de teatre a la italiana, són unes característiques que queden d’alguna manera fixades.

Pel que fa al teatre, el Departament de Cultura recalca la relació entre el monument i l’espai físic on està situat, el Firal, establint un diàleg ambiental que al llarg del temps ha donat una gran entitat arquitectònica, emblemàtica i cultural a la ciutat. L’Hospici, que mai va funcionar com a tal i que ocupa gairebé una illa sencera, actualment allotja diversos equipaments de la ciutat com l’Observatori del Paisatge, la residència ‘La Caritat’ o el Museu Comarcal de la Garrotxa. La Generalitat, remarca que una de les coses més importants de l’edifici és que la seva vida ha estat íntimament lligada a la vida de la ciutat i la seva història des de la seva inauguració al segle XVIII.

Ricard Sargatal, director Olot Cultura: Cada any la Generalitat treu unes subvencions per rehabilitar edificis i monuments d’interès. Ara això ens permetrà poder accedir a un millor finançament a l’hora de rehabilitar aquests espais.