Vuit joves extutelats treballen en cinc pobles de la comarca gràcies al programa Treball i Formació del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

Cinc municipis garrotxins es beneficien del programa treball i formació en la línia de joves tutelats i extutelats. Es tracta d’un projecte del Servei d’Ocupació de Catalunya que coordina a la comarca en Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. Castellfollit de la Roca, Tortellà, Sant Feliu de Pallerols, La Vall d’en Bas i Santa Pau faciliten experiències professionals a un sector de la població jove i especialment vulnerable.

 

En Hamza i l’Abdellah són dos joves d’Olot que treballen a la Brigada Municipal de Santa Pau. S’encarreguen de la neteja del poble i aprenen una professió gràcies al programa treball i formació.

La necessitat d’aquest sector de la població d’accedir al mercat laboral és crucial per evitar la seva exclusió social. El fet de complir la majoria d’edat comporta una sèrie de canvis i l’emancipació, sense suport institucional, es faria molt complicada. Es tracta d’una línia que beneficia tan als joves com als propis Ajuntaments.

Pep Companys, alcalde de Santa Pau: És una oportunitat bona per les dues parts. L’Ajuntament pot contractar uns joves sense cap tipus de cost i és una gran oportunitat per ells per treballar i aprendre.

A la Garrotxa vuit joves d’entre 17 i 21 anys s’acullen al programa. Els ajuntaments que es beneficien de la seva feina estan molt contents amb ells i en destaquen les ganes de treballar, i estan en vies de facilitar-los, fins i tot, un lloc de residència al poble on treballen.

Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas: Són joves amb unes ganes brutals de treballar, de fer-ho bé i d’aprendre. Els estem buscant habitatge perquè puguin arrelar al lloc on estan, i això sí que ens està costant una mica.

L’experiència professional i la formació durant un any facilitarà als joves un certificat de professionalitat que els ajudarà a trobar noves feines. Neteja en espais oberts o auxiliars en vivers, jardins i centres de jardineria són alguna de les professions que podran acreditar quan acabin el programa. Aquesta línia per a joves tutelats i extutelats està cofinançada en un 50% pel Fons Social Europeu. A la comarca hi ha prop d’un centenar de joves com aquests en risc d’exculsió social.