La vacuna de la COVID-19 arribarà a la Garrotxa la setmana que ve

La vacuna de la COVID-19 arribarà a la regió sanitària de Girona proper diumenge 27 de desembre. A la Garrotxa però, la vacuna no arribaria fins ben entrada la setmana següent.

La distribució a les comarques de Girona es realitzarà des de l’Hospital Josep Trueta, i les dues unitats mòbils de la regió sanitària gironina, es traslladaran fins al territori per posar-la. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha admès que la vacunació suposarà un repte logístic per les característiques de la vacuna, que arribarà ultracongelada i aquest fet dificulta la seva distribució.

En aquesta primera fase, que s’allargaria fins al mes de març, els usuaris de centres geriàtrics seran el primer col·lectiu en rebre-la. Els següents, els professionals d’aquests mateixos centres, sanitaris i persones amb grans discapacitats. Un cop vacunats tots aquests sectors, es procedirà a una segona fase, que podria tenir lloc entre l’abril i el juny, i així successivament fins a arribar al total de la població a finals d’estiu. Tot i així, la prioritat de la resta de grups s’establirà segons la disponibilitat de vacunes en cada moment. Vacunar-se però, serà gratuït i voluntari. Cada dilluns, Catalunya rebrà 60.000 dosis de vacunes.

Glòria Bassets, directora Atenció Primària Hospital d’Olot: Això és el primer pas dins d’aquesta primera fase de vacunació. Serà lent i progressiu, perquè les dosis no arribaran en quantitats suficients per posar un equip i vacunar a tot aquell que ho desitgi o sigui necessari.

Pel que fa al procediment, en un primer moment hi haurà dos equips mòbils per a la regió sanitària de Girona, que s’aniran desplaçant a totes les residències per a realitzar la vacunació. La vacuna de la COVID-19 tindrà dues dosis i per això els equips mòbils podrien fer dues visites a les residències de la Garrotxa.

A tot plegat, a la por al coronavirus se suma també l’incertesa i la por de la ciutadania als efectes secundaris de la vacuna.

Glòria Bassets, directora Atenció Primària Hospital d’Olot: Com més gent vacunada tinguem, menys possibilitat té el virus de saltar l’un a l’altre. Els efectes secundaris, en general, les vacunes que tenim són segures. La vacuna de la COVID te la posaràs? Si. Et fa por la vacuna? No, la vacuna no em fa por, em fa més por la COVID. Les vacunes són segures però tenen efectes secundaris. Se’ns posa vermell el braç, algunes persones tenen febre…però són segures, igual que la medicació és segura. Com lluitar contra aquestes pors? No ho fem prou bé, hem d’aprendre a explicar-ho millor, sense cap mena de dubte.