La prova de la ceba de Can Pauet pronostica un 2021 amb diversos episodis seguits de pluja

A Can Pauet s’acomiada l’any i es dona la benvinguda al nou amb la prova de la ceba. Un mètode per saber quin temps farà durant tot l’any que ve d’una llarga tradició, utilitzada per molts pagesos en la època en què no existia el meteosat i tots els avenços que tenim avui en dia.

Josep Grabulosa, Can Pauet: La gent de pagès estava molt atenta perquè la meteorologia era important, es jugaven el menjar i les collites. No hi havia meteosats ni res, però ells sabien molt bé el temps amb les boires i tot plegat. Una de les proves que feien per saber com plantar era la prova de la ceba. La prova servia per saber on havien de plantar el blat de moro, al sol o al bac. Si la ceba els deia que l’any seria sec, ho plantaven a un lloc o a un altre, depèn del que els hi deia la ceba.

El procediment és senzill. En Josep parteix una ceba el 31 de desembre, li posa una cullerada de sal i la deixa tota la nit reposant per esperar l’endemà. Segons la quantitat d’aigua que conté cada una de les 13 esclofolles, es pot predir el temps que farà. Si la sal s’ha liquat poc o molt, i així se sap si el mes serà plujós o sec.

Segons en Josep de Can Pauet, la ceba ha dit que aquest 2021 hi haurà bastants episodis seguits de pluja. El 2021 començarà, però, ben sec. La primavera, en canvi, serà generalment plujosa, amb un març,maig i juny amb grans quantitats de precipitacions. Per l’abril tindrem una mica de pausa. L’estiu, juliol, agost i setembre, serà ben sec. Per acabar l’any, tornarem a tenir presència d’aigua, sobretot el mes de novembre. En Josep, calcula uns 1.080 litres de precipitacions de promig a la comarca.

x