La Garrotxa desperta coberta de neu amb gruixos de més de deu centímetres

Aquest dissabte Olot i alguns pobles de la Garrotxa s’han llevat coberts per la neu. La borrasca ‘Filomena’ ha portat neu a bona part de la comarca com la capital de la Garrotxa, on fins les 9 del matí havien caigut entre 6 i 8 cm de neu segons els sectors; a més de Les Preses, Santa Pau, la Vall de Bianya o la Vall d’en Bas, sobretot a la part oest de la comarca.

Les previsions meteorològiques ja havien avisat del risc moderat de nevades, però els models divergien tant que pràcticament era impossible preveure la intensitat de la nevada. Tot i això, la previsió ja apuntava la possibilitat de neu a cotes baixes i s’ha complert amb escreix, per sota dels 500 metres.

Volcà Montsacopa – Olot
Plaça de l’Hospital – Olot

Segons l’Ajuntament d’Olot, a 2/4 de 5 de la matinada s’ha activat el dispositiu del Pla de Protecció per nevades. 22 màquines llevaneu treballen en aquests moments als diferents punts de la ciutat per retirar la neu acumulada, sobretot dels carrers principals i els accessos a equipaments i serveis essencials com l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, així com principals pujades a diferents punts de la ciutat i, posteriorment, carrers de la resta de la xarxa viària. En aquests moments també s’ha suspès el servei de bus del TPO.

El Comitè Municipal d’Emergència s’ha reunit aquest matí per estudiar les diferents accions a emprendre en funció de l’evolució de la nevada.

Carrer Mulleras – Olot

El paisatge ha quedat completament blanc en municipis com Olot, Les Preses, Santa Pau, Riudaura i la Vall de Bianya provocant dificultats per circular en alguns punts. Precaució amb els vehicles, ja que de moment no cal l’ús de cadenes, però la circulació en alguns punts com la Vall d’en Bas és molt difícil.

El Mallol – La Vall d’en Bas
Les Preses
Sant Esteve d’en Bas

Segons el Servei Català de Trànsit, en aquests moments no hi ha cap via on es prohibeixi la circulació a causa de la neu. A Olot sí s’han produït alguns incidents viaris. A la carretera de la Solfa, alguns veïns que hi circulaven han sortit de la via a causa de la neu. A l’Avinguda Sant Jordi, un camió ha quedat travessat a la via.

C-152 al seu pas per Les Preses
Castellfollit de la Roca
Sant Joan les Fonts
Santa Pau

Als municipis de l’oest de la comarca és on la nevada està caient amb més abundància. Durant la nit i part del matí, la nevada ha deixat gruixos de fins a 8 centímetres a la capital garrotxina. La neu ha caigut de forma persistent durant tot el matí al centre de la ciutat i als afores. A Les Preses fins a les 9 del matí s’acumulaven més de 10 centímetres, 4 a Santa Pau, 10 a la Fageda d’en Jordà i 3 a la Vall de Bianya. Al Capsacosta, fins les 10 del matí s’havien acumulat 13 centímetres. De moment, la nevada no ha provocat cap incidència destacada. A Xenacs, s’hi han acumulat fins les 6 de la tarda 22 centímetres. 

En canvi, poblacions com Les Planes d’Hostoles, la neu encara no ha fet acte de presència, tret de les zones altes del municipi on s’han acumulat fins a 25 centímetres al Masnou i entre 5 i 10 centímetres a les parts més altes de Cogolls i Les Encies. A Sant Feliu de Pallerols hi han caigut quatre centímetres.

Les Planes d’Hostoles
Sant Feliu de Pallerols

La previsió indica que ha de seguir nevant les pròximes hores fins com a mínim demà diumenge al migdia. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dissabte a la Garrotxa es podrien acumular entre 20 i 30 cm.

x