La nevada i les baixes temperatures no ha causat danys als boscos i estan actuant d’adob

I mentre la neu encara causa alguns problemes per circular als vehicles i els vianants fins a un lloc on és totalment beneficiós i el procése és diferent; al bosc. I per comprovar-ho anem en una de les zones boscoses per excel·lència de les Preses, a Xenacs. Ho fem acompanyats d’en Toni Arimany, un expert en gestió forestal.

Toni Arimany, director gerent d’Aricoforest


“Aquesta nevada que hem tingut ha estat molt humida i tenia molt pes però hem tingut la sort que on ha nevat més és a partir dels 700 metres d’alçada i a partir d’aquí són boscos de faig o roure que suporten molt bé el pes. A més els va agafar en un moment sense fulla i estaven hivernant. Els boscos d’alzina, a les parts més baixes, no va caure tant gruix i no va fer tant mal. Ha esqueixat alguns arbres i prou”.

 

La neu encara és molt present als boscos de la comarca, sobretot en aquelles zones que sóc obagues i no hi toca el sol pràcticament en tot el dia. A més, les glaçades d’aquets dies alenteixen el desglaç de la neu i el gel. Ara bé, el que per a la majoria és un inconvenient, pels boscos és un gran aliat.

“Portem una setmana de la nevada i encara hi ha neu, vol dir que es fa fonent mica en mica. Els arbres agafen l’aigua per les arrels i van absorbint tots els nutrients. És una abonada. I a més aquestes baixes temperatures de les nits és important perquè l’arbre hiverna”.

Arimany subratlla que el fred intens és cabdal per eliminar plagues com la del boix, que afectat severament la comarca. Assegura que, per anar bé, cada hivern s’hauria de repetir aquesta situació.