El Museu de la Garrotxa dedica una exposició al primatòleg Jordi Sabater i Pi

Jordi Sabater Pi va ser un primatòleg català, un dels especialistes en l’àmbit mundial en l’estudi de l’etologia i l’etnologia. Tot i això, serà recordat per la troballa l’any 1966 del Floquet de Neu, el goril·la albí que va viure gairebé quaranta anys al Zoo de Barcelona. Però Sabater Pi va ser molt més que el descobridor d’aquest animal, també va ser un científic reconegut internacionalment pels seus descobriments sobre les eines dels ximpanzés i la cultura de tribus com la dels Fang o per haver treballat amb la zoòloga Dian Fossey.

Per tot plegat, el Museu de la Garrotxa ha dedicat una mostra a la seva figura, que se centra sobretot en la seva faceta científica. A l’exposició, es pot descobrir el Sabater artista, dibuixant, fotògraf i observador del detall. A les seves llibretes hi anotava, de manera incansable, apunts anatòmics, mesures, colors, retrats, tatuatges, expressions, hi feia dibuixos de flora, d’aus, d’amfibis…i com no, de primats. Un repàs del que ha significat el dibuix observacional, una eina essencial en els treballs d’investigació.

Andreu Peláez, veí d’Olot: Coneixia algunes anècdotes superficialment amb la tasca de responsable del zoo de Barcelona, però francament aquest coneixement del dibuix científic no el coneixia i m’ha impressionat.

Elvira Berga, veïna d’Olot: A en Jordi Sabater i Pi ja el coneixia, com el coneix molta gent per la troballa d’en Floquet de Neu. M’ha agradat molt perquè he descobert una mica l’avantatge del dibuix científic per sobre la fotografia, que és un tema que jo volia saber i aquí ho expliquen molt bé.

L’exposició, ubicada a la sala 15 del Museu de la Garrotxa, estarà disponible fins al 7 de març i l’entrada és gratuïta.