Amb les dades actuals de la pandèmia seria necessari “un confinament total”

El director i gerent de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa creu que amb les dades actuals de contagi, i si depengués només d’una decisió sanitària, caldria confinar de nou la població. Josep Maria Padrosa ho va explicar ahir a la nit al programa ‘Pros i Contres’ d’aquesta casa. També va parlar de la vacunació i va defensar l’eficàcia de la vacuna.

Les xifres epidemiològiques creixen més lentament però la línia de contagi continua sent ascendent. Davant aquesta situació els sanitaris demanen continuar extremant les mesures. Recorden que la malaltia es transmet a través del contacte amb les persones i, per tant, qualsevol acció personal que faciliti el contacte és susceptible de contagi. A la pregunta de la mesura que s’hauria d’aplicar amb les dades actuals, el director de l’Hospital d’Olot és molt clar.

Josep Maria Padrosa, director gerent de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa

“La solució és posar barrera al contagi i mentre no tinguis alguna cosa que ho impedeixi o que et faci immune és la separació o la no relació, aquesta és la situació. Si depengués del món sanitari, sí, caldria confinar”.

L’eficàcia de les vacunes que s’estan subministrant podria ser de l’entorn del 95% i els sanitaris reconeixen que aquesta és l’eina. Ara bé, hi ha persones que se la miren amb recel. Al mateix Hospital d’Olot a l’entorn d’un 20% dels treballadors prefereixen esperar, que no renunciar a la vacuna. Padrosa ho compara amb la vacuna de la grip, que només accepten subministrar-se un 30% dels treballadors.

“Hi ha gent que té la sensació que primer ho facin els altres a veure què passa. Amb les més de 300 que hem col·locat la reacció és només de dolor al braç, res més. Per tant, això donarà tranquil·litat i ja hi ha gent que diu que quan arribin s’apuntaran. Hi ha algunes situacions culturals o religioses que sembla que indueixin a que de moment no se la vulguin posar. Penso que si arribem aquest 85 o 90%, que hi acabarem arribant, és una bona dada.”

Les mesures per combatre el COVID són diverses, en algunes empreses, també a l’Hospital d’Olot, han decidit instal·lar un reforç als sistemes de ventilació i filtratge. S’ha fet, precisament, a la unitat tres del centre, on es tracten els pacients amb la malaltia.

“Anem aprenent. Es té clar que inclús la soca britànica aguanta molt més per via aerosol i que val la pena renovar aires doncs vas aplicant mesures a mesura que anem coneixent el comportament del virus. Complim la normativa però si podem fer més, davant d’aquesta situació hem d’extremar les mesures el màxim possible. No és que la instal·lació que hi ha no sigui prou eficient.

La direcció de l’Hospital d’Olot es mostra preocupada per la situació d’estrès i cansament del personal sanitari i reclamen que els ciutadans mantinguin les mesures per combatre la pandèmia i que qualsevol alteració de les relacions personals pot ser susceptible de contagi.

x