Un any després del Glòria, continua el canvi de tendència en la intensitat i durada dels temporals

Es tornarà a repetir un temporal com el del Glòria, en breus? Es pot preveure? Està preparada la comarca per a una nova tempesta d’aquestes característiques? Totes aquestes preguntes són les que ens podem fer després de veure com el Glòria va sorprendre per la seva força i el seu impacte. Jordi Zapata, observador meteorològic, té molt clar que mai es pot estar del tot preparat per aquests registres en pluviometria, que multipliquen els cabals dels rius per dos cents o tres cents en poques hores, i que, alhora, és difícil veure-ho venir perquè en ocasions toca més en unes zones que unes altres depenent de molts factors.

Jordi Zapata, observador meteorològic: Aquestes situacions de borrasques tant profundes poden donar molta precipitació o poden passar desapercebudes. Es poden quedar al sud o acabar de pujar. Són molt difícils de preveure.

Així mateix, Zapata ha valorat els canvis de tendència a nivell meteorològic en els darrers anys, on hem vist un augment de la intensitat d’aquests temporals, que en pocs dies deixen molta aigua, neu i afectacions greus. L’observador meteorològic confirma aquest augment en els darrers anys i en preveu més, però no ho associaria al canvi climàtic ni a una situació irreversible sinó a un moment en concret de la història.

Jordi Zapata, observador meteorològic: Sí que hi ha un augment d’aquests fenòmens, però jo no ho atribuiria al canvi climàtic. És delicat associar-ho perquè al llarg de la història hi ha hagut moltes situacions semblants.

Un any després, doncs, encara no sabem fins a quin punt ens pot colpejar un fenomen meteorològic d’aquestes característiques, i tot esperant que passi el temporal, hem d’assumir que ens pot tocar de prop en qualsevol moment.

x