Augmenten de 41 a 57 els rescats de muntanya dels GRAE a la Garrotxa el 2020 respecte del 2019

Les restriccions motivades per la normativa sanitària per controlar la COVID-19 han tingut com a conseqüència un augment de la presència humana al medi natural.

Les excursions a la muntanya han estat una de les sortides preferides i, per aquest motiu, algunes de les rutes més importants de la comarca han patit una certa saturació en moments assenyalats, com els caps de setmana. A conseqüència d’això, el nombre d’incidents que s’hi han produït també ha augmentat. De fet, hi ha hagut entre un 10 i un 15% més de serveis.

Ismael Vila, Caporal GRAE Olot: Hi ha moltes ganes de sortir al medi natural, de fer activitats, la gent sortia d’un confinament. Llavors, el fet de sortir més gent a la muntanya nosaltres acabem tenint més serveis. És un tema d’estadística.

Només a la Garrotxa s’ha passat de 41 actuacions durant el passat 2019 a 57 aquest 2020. En moltes ocasions es precisa de l’ús d’un helicòpter amb equipament adaptat i tripulació formada i autoritzada expressament per a tasques de rescat aeri, a més d’efectius del Servei d’Emergències Mèdiques ja habituats en aquest tipus d’actuacions.

Ismael Vila, Caporal GRAE Olot: Demanem un màxim de prudència, que la gent compleixi les normatives que marca el PROCICAT, fer les activitats dins dels límits que tenim. Extremar al màxim la prudència perquè els serveis sanitaris tenen una càrrega molt gran i el que hem d’evitar és donar més feina.

Durant l’any 2020 es van produir més d’un miler de rescats de muntanya. A la comarca de la Garrotxa, 3 rescats al medi fluvial, 21 recerques i 33 rescats de muntanya.

x