El comerç olotí demana més ajudes i alternatives per poder obrir

L’evolució a l’alça de les dades de la pandèmia ha fet que, tal com es temien els comerciants, el confinament municipal i la limitació d’obertura els caps de setmana s’allarguin en el temps. Aquest serà el quart dissabte de tancament a l’eix comercial d’Olot, on les botigues passen per moments molt delicats, tot i tenir obert entre setmana.

Anna Planella, Junta ACO: Són molt factors que ens influeixen, el principal, és el confinament municipal. Està tot tancat, no corre ningú i estem passant uns moments molt difícils.


La Generalitat va decretar el tancament dels comerços no essencials el 7 de gener, quan acabava de començar la campanya de rebaixes. Vint dies després, els botiguers veuen com l’estoc segueix acumulant-se als penjadors.

Anna Planella, Junta ACO: Tot aquets gènere s’haurà d’endreçar i l’estoc serà molt alt. Venim d’un estoc de primavera alt i ara tindrem unes temporades que seran crítiques.

Un cas una mica diferent és el de Mango, un dels pocs establiments del centre d’Olot que ha hagut de tancar temporalment per les dimensions del local.

Mireia Soy, Mango Olot: Portem vint dies tancats perquè som un comerç de més de 400 metres quadrats. Tot i que ser un municipi petit, com que no s’ha sectoritzat, ens afecta igual com una ciutat gran, tot i haver complert les mesures de seguretat que ens han posat des del primer dia.

A hores d’ara també donen la campanya de rebaixes per perduda, i reconeixen que han tingut pèrdues tot i les facilitats que suposa ser franquícia d’una gran marca.

Mireia Soy, Mango Olot: Sí que és cert que es treballa en dipòsit i no en ferm. Això és una avantatge en l’aspecte de l’estoc, perquè perds la campanya de rebaixes i no tens ingressos, però et pots anar preparant per retirar la roba i enviar-la als outlets i preparar-te per la nova col·lecció, que si tens estoc a la botiga i la botiga tancada, les pèrdues són molt més grans.

Avui s’obre el termini per sol·licitar ajuts de 2.500 euros de la Generalitat per a establiments de més de 400 metres o situats en centres comercials. La propietària de Mango Olot l’ha demanat, però defensa que se’ls hauria d’oferir una alternativa per poder tornar a l’activitat.

Mireia Soy, Mango Olot: Reduir més l’aforament, per exemple si a tot arreu és un 30, aquí a un 15%, però almenys podríem tenir obert.

L’Associació de Comerciants d’Olot també assegura que les subvencions actuals són insuficients per garantir la supervivència del petit comerç.